Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Setkání s kardinálem Dominikem Dukou OP

Datum publikace4. 4. 2014, 16.06
TiskTisk

Ve čtvrtek 3. dubna 2014 v podvečer byla v pražském Italském kulturním institutu představena kniha Pavla Veselého a Renáty Luckové Setkání s kardinálem Dominikem Dukou OP.

Praha: „Mým posláním je nést znamení kříže v obou jeho dimenzích: úcty a lásky k Bohu a lásky k člověku, který byl stvořen k obrazu Božímu.“ Těmito slovy pražského arcibiskupa kardinála Dominika Duky je uvedena kniha, která byla představena v Italském kulturním institutu v Praze.

Slavnostní prezentace se kromě autorů a kardinála Dominika Duky zúčastnil také apoštolský nuncius v České republice Giuseppe Leanza nebo velvyslanec Italské republiky v ČR Pasquale D´Avino.

Kniha byla připravena v závěru roku 2013 u příležitosti 70. jubilea pražského arcibiskupa. První část nabízí kardinálův životopis, který prochází i období totality, působení v Hradci Králové nebo v české metropoli. V druhém oddílu promlouvají o kardinálu Dukovi známé osobnosti. Mezi nimi nalezneme např. překladatele Jeruzalémské Bible a bývalého diplomata ve Vatikánu Františka X. Halase, režiséra Jiřího Stracha nebo politika Karla Schwarzenberga. Poslední a nejobsáhlejší část zachycuje psané i mluvené projevy z doby působení kardinála na svatovojtěšském biskupském stolci. Kniha je doplněna barevnými fotografiemi nebo praktickými přehledy.

„Osobnost kardinála Dominika Duky nás provází v jeho textech napříč celým společenským i duchovním životem, nevyhýbá se bolestivým místům historie i současnosti, hledá uzdravení a apeluje tam, kde je ho nejvíce zapotřebí,“ uvádí v předmluvě Dominika J. Bohušová OP, která pracuje na Arcibiskupství pražském.

Jak uvedli autoři knihy pro server Christnet, působení kardinála Duky v úřadu pražského arcibiskupa dává nahlédnout do jeho celoživotního postoje: „V krátkém, tříletém a intenzivním působení pražského arcibiskupa můžeme tušit jeho celoživotní postoj – zápas o člověka –, který uskutečňuje v plnosti svého hesla V Duchu pravdy.“ 

Pavel Veselý, Renáta Lucková. Setkání s kardinálem Dominikem Dukou OP. Euromedia Group – Ikar, Praha 2013, 397 stran.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou