Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež František schválil budoucí poslání tzv. vatikánské banky

Datum publikace7. 4. 2014, 15.14
TiskTisk

Papež František schválil návrh na budoucí fungování Institutu pro náboženská díla (IOR), jenž bývá někdy nazýván vatikánskou bankou.

Vatikán: „Papež František schválil návrh budoucího pokračování Institutu pro náboženská díla (IOR) a potvrdil jeho důležitost pro dobro církve, Svatého stolce a městského státu Vatikán,“ uvedlo dnes (7. dubna 2014) v prohlášení tiskové středisko nejmenšího státu na světě. Konkrétní podoba návrhu zatím nebyla zveřejněna, představen má být Radě kardinálů, kterou papež František ustavil v loňském roce, aby mu pomáhala s reformou konstituce Pastor bonus o římské kurii.

„Institut pro náboženská díla bude i nadále pozorně sloužit a poskytovat specializované finanční služby katolické církvi po celém světě. Důležité služby, které Institut nabízí, pomáhají Svatému otci v jeho poslání pastýře a kromě toho podporují instituce a jednotlivce, kteří s ním spolupracují v jeho úřadu,“ píše se v prohlášení.

Institut bude součástí nových finančních struktur, které papež František vytvořil před více než měsícem. Dne 24. února 2014 vznikl tzv. Ekonomický sekretariát, který má pravomoc nad všemi ekonomickými a správními činnostmi Svatého stolce a Městského státu Vatikán. Kromě toho byla ustavena tzv. Ekonomická rada sestavená z osmi kardinálů a sedmi expertů-laiků na vysoké profesní úrovni. Účelem změn bylo lepší využívání zdrojů a podpora pro různé programy, především pro ty, které jsou určené pro práci s chudými a lidmi na okraji.

Vatikánské tiskové středisko dnes také připomnělo dosavadní kroky Institutu v oblasti transparentnosti a přizpůsobení se mezinárodním standardům (rozhovor s ředitelem IOR, Ernstem von Freybergem, z 23. ledna 2014 naleznete ZDE).

'Dnešní zpráva pro nás představuje velké uznání významu našeho poslání sloužit a také práce posledních dvanácti měsíců,' reagovali na dnešní zprávu zástupci IOR s tím, že nadále pokračují v prověřování účtů všech svých klientů, které by mělo být ukončené do poloviny roku.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou