Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Spolupráce ÚP ČR a ČBK přinese pracovní příležitosti

Datum publikace8. 4. 2014, 13.05
TiskTisk

Až stovky dlouhodobě nezaměstnaných by mohly v  budoucnu získat novou práci. Nabídne jim ji církev na základě Deklarace o spolupráci při zaměstnávání obtížně umístitelných uchazečů. Dokument dnes (8. dubna 2014)  společně podepsal předseda České biskupské konference (ČBK) kardinál Dominik Duka a generální ředitelka Úřadu práce ČR (ÚP ČR) Marie Bílková.

ČBK je první z řady oslovených podniků a organizací, která přijala pomocnou ruku ÚP ČR a rozhodla se využít nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti (APZ).

Deklarovaná spolupráce mezi Českou biskupskou konferencí a Úřadem práce ČR je jedním z konkrétních příkladů kooperativního modelu vztahu mezi církví a státem. Podpisem vyjadřujeme snahu podpořit tvorbu pracovních příležitostí, a to zejména pro mladé lidi a osoby starší, které jsou dlouhodobě nezaměstnané. Navazujeme tak na již existující spolupráci ÚP ČR s některými biskupstvími či charitami,“ upozorňuje předseda ČBK kardinál Dominik Duka.

Prostřednictvím vytváření pracovních míst v rámci APZ je možno zajistit realizaci společenské a sociální odpovědnosti vůči obtížně umístitelným uchazečům o zaměstnání. Patří mezi ně nejen už zmiňovaní mladí a lidé nad 50 let. Ale také uchazeči po rodičovské dovolené, lidé se zdravotním postižením, zkrátka všichni, u kterých dochází ke kumulaci pracovního znevýhodnění a je možné zajistit jim práci v místech jejich bydliště. Jsem velice ráda, že ČBK tak promptně zareagovala na naši nabídku. Mohu potvrdit, že Úřad práce ČR udělá vše proto, abychom dnes oficiálně stvrzené partnerství dovedli až do zdárného konce,“ doplňuje generální ředitelka ÚP ČR Marie Bílková.

Česká biskupská konference tak navazuje na tradici zaměstnávání a hospodaření, která provázela církev odnepaměti, a kterou násilně na přechodnou dobu přerušil komunistický režim. Podstatou Deklarace je plošnější a rozsáhlejší spolupráce s Úřadem práce ČR v rámci celé republiky.

V současné době pracuje pro katolickou církev na státem podpořených pracovních místech několik desítek zaměstnanců. V budoucnu by mohlo, díky příspěvkům na veřejně prospěšné práce či společensky účelná pracovní místa, získat novou práci až několik stovek lidí. Půjde především o obtížně umístitelné uchazeče ve věku do 30 let a nezaměstnané nad 50 let. ÚP ČR je připraven poskytnout nejen finance, ale také možnosti vzdělání a další služby, které zvýší šance dlouhodobě nezaměstnaných na získání nové práce. „Jedná se hlavně o komplexní poradenství, rekvalifikace šité na míru zaměstnanci i zaměstnavateli nebo třeba předvýběr vhodných kandidátů,“ vypočítává Marie Bílková.

Církev dnes v ČR zaměstnává na 5 000 pracovníků. Nově přijatí lidé najdou pracovní uplatnění v blízkosti domova i v odlehlých regionech. Zájem o ně mají jak úřady biskupství, farnosti, kláštery, tak i charity.

Počítáme s tím, že posily uplatníme například v administrativě, při správcovské činnosti, údržbě budov a zeleně, jako pomoc v charitních službách, na stavbách nebo absolventských pozicích,“ vyjmenovává Dominik Duka.

Úřad práce ČR oslovil loni na podzim prostřednictvím dopisu generální ředitelky podniky se státní účastí a další instituce (např. České dráhy, a.s., Správu železniční dopravní cesty, s. p., Řízení letového provozu České republiky, s. p., Ředitelství vodních cest ČR a Ředitelství silnic a dálnic ČR). V něm žádal o pomoc při řešení nezaměstnanosti. Zároveň adresátům nabídl finanční i „lidskou“ pomoc v rámci APZ, pokud přijmou dlouhodobě evidované uchazeče o zaměstnání. Většina z oslovených firem se neozvala. Několik reakcí přišlo až poté, co tehdejší ministr práce a sociálních věcí František Koníček oslovil své resortní kolegy. Naopak Česká biskupská konference odpověděla záhy a její představitelé si vyslechli další podrobnosti možné spolupráce. Výsledkem je dnes podepsaná společná Deklarace. Dalším podnikem, se kterým se ÚP ČR dohodl na spolupráci, jsou Lesy ČR.

Soubory ke stažení

velikost 189 KB
Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou