Lupa
Obsah Obsah
Portál

Dubnový Dopis mladým: Běžme za Kristem jako o závod!

Datum publikace9. 4. 2014, 11.50
TiskTisk

Hradecký biskup Jan Vokál posílá čtvrtý ze svých dopisů mladým lidem v diecézním Roce povolání.

Hradec Králové: Během diecézního Roku povolání píše hradecký biskup Jan Vokál každý měsíc krátký dopis pro mládé. V tom čtvrtém, dubnovém, připomíná příměr svatého Pavla o povolání jako běžeckém závodu:

 

Milí mladí přátelé,

vzít vážně povolání, jehož zárodek nám Pán dal už při křtu, aby nás pozval k dokonalosti a svatosti života podle svého příkladu, to někdy vyžaduje radikální změnu života. Pro člověka je přirozené, že se jí bojí. Musí se změnit. Najednou má opouštět svoje zvyky a zájmy, někdy dokonce i přátele.

Právě od mladých lidí se tomu však mohou ostatní učit. Denně se přesvědčuji, že Vaše odvaha, odhodlání a schopnost nespokojit se s povrchností, kompromisem či hledáním „polopravd“ je tím, o co se máme snažit všichni bez ohledu na věk. Pramen této odvahy je všem společný – Kristus, zdroj a cíl každého povolání.

Svatý Pavel přirovnává tuto cestu za Kristem k závodu: ´Nevíte, že při běhu na závodišti sice všichni závodníci běží, ale cenu že získá jenom jeden? Běžte tak, abyste jí dosáhli!´ (1 Kor 9,24). Nabádá nás, abychom se nikdy nevzdávali.

Ten, koho čeká důležitý závod, mu vše ostatní podřizuje a rád se vzdává všeho, co by ho rozptylovalo, zpomalovalo či jakkoliv odvádělo z vytýčené trasy. Máme za sebou postní dobu, kterou jsme prožívali právě jako přípravu na blížící se závod – ve větším soustředění na odříkání, modlitbu a skutky lásky. O Velikonocích, které slavíme v tomto měsíci, nám Kristus sám na sobě ukazuje, že do závodu, v jehož cíli je Bůh, se vyplatí dát všechnu energii. Vlastní život. Kdo dá vlastní život, dostane v cíli život věčný. Kdo do závodu vlastní život z opatrnosti nevloží, nepoběží naplno a jen těžko může zvítězit.

Vás všechny, kdo čtete tento dopis, zahrnuji do svých modliteb, abyste v sobě našli odvahu odstartovat, vytrvali na trati se srdcem i zrakem upřeným na Krista a zvítězili. K tomu Vám na prahu Velikonoc ze srdce žehnám.

Váš biskup
+ Jan

V tisknutelném formátu najdete dopis v příloze

Soubory ke stažení

velikost 2 051 KB
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou