Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Iniciativa One of us v Evropském parlamentu

Datum publikace11. 4. 2014, 16.35
TiskTisk

Ve čtvrtek 10. 4. 2014 se v Evropském parlamentu uskutečnilo veřejné slyšení k doposud nejúspěšnější evropské občanské iniciativě, petici One of Us, kterou podepsaly 2 miliony Evropanů.

Brusel: Ve čtvrtek 10. 4. 2014 se uskutečnilo v Evropském parlamentu veřejné slyšení k doposud nejúspěšnější evropské občanské iniciativě (EBI), petice One of Us (Jeden z nás), kterou podepsaly 2 miliony Evropanů.

Iniciativa žádá, aby z prostředků EU určených na podporu výzkumu, nebyly financovány projekty, v nichž dochází k ničení embryí, lidských bytostí. Zástupci iniciativy se ve středu sešli s 35 vysokými úředníky Evropské komise, aby představili svoje požadavky vycházející z práva EU. Jednání bylo vedeno irskou komisařkou pro výzkum Maire Geoghegan-Quinn, která ještě nevydala oficiální stanovisko.

Naopak jednání v Parlamentu bylo veřejné. Složení řečníků na podiu nejprve stanovili zástupci EP. Proto došlo před veřejným slyšením ke kontroverzím s EBI, která organizátorům z Evropského parlamentu vyčítala, že pořad jednání je jednostranný a nepřátelský vůči iniciativě. Původně byl totiž jako jediný řečník ze strany EBI vybrán prezident iniciativy, francouzský právník Patrick Gregor Puppinck, a poslancům sociální demokracie a levice byl dán status „expertů“.

Teprve po silných protestech směla EBI nominovat další dva řečníky, kteří se ve svých příspěvcích věnovali hlavním požadavkům iniciativy: zastavit podporu rozporuplnému výzkumu embryonálních kmenových buněk a změnu rozvojové politiky Evropské unie ve prospěch zdraví matky a dítěte.

Zvláště druhý požadavek se stal ve čtvrtek předmětem úporných diskusí. Pokud by totiž byla rozvojová politika změněna podle požadavků, nedostávaly by v budoucnu žádnou finanční podporu organizace, které zatím podporují potraty penězi i lobbyingem.

Politici ze socialistické frakce a frakce zelených se pokoušeli slyšení převést na debatu o potratech. Konzervativní poslanci zdůrazňovali, že EBI nepožaduje zákaz potratů, ale pouze ukončení přímého a nepřímého financování programy EU. Takový požadavek odpovídá právu EU a směřuje k všestrannému zlepšení rozvojové pomoci EU.

Německá expertka na liská práva Sophia Kuby k tomu požadovala novou definici pojmu „reprodukční zdraví“, která by zahrnovala vedle sexuálního zdraví mužů a žen i nenarozené děti. Polský poslanec (MEP) Konrad Szymanski řekl, že 'nenarození lidé neohrožují ani vědu ani pravicový či levicový politický tábor“. Jde zde „mnohem víc o ochranu těch, kteří se sami zatím nemohou bránit“.

Odborníci se shodují na tom, že se Evropský parlament bude muset i v budoucnu vážně a konstruktivně zabývat obsahem této dosud nejúspěšnější občanské iniciativy.

(Podle http://www.kathweb.at/site/nachrichten/database/61693.html upravila Marie Oujezdská)

Autor článku: Václav Ettler
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou