Lupa
Obsah Obsah
Portál

Druhou pouť hradecké dicéze bude sloužit kardinál na Libici

Datum publikace22. 4. 2014, 16.02
TiskTisk

V sobotu 26. dubna 2014 bude pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka jako host sloužit jednu z devíti poutních bohoslužeb k výročí hradecké diecéze. Pouť proběhne v den 17. výročí návštěvy brzy svatořečeného Jana Pavla II. v Hradci Králové.

Libice nad Cidlinou: Druhá z devíti poutí k 350. výročí královéhradecké diecéze uzavře velikonoční týden. Hlavním celebrantem mše svaté v sobotu 26. dubna na Slavníkovském Hradišti u Libice nad Cidlinou bude pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka, koncelebrovat bude hradecký biskup Jan Vokál, biskup Josef Kajnek a desítky kněží. Bohoslužba pod širým nebem začne v deset hodin ráno.

Už o hodinu dříve, v 9.00, zahájí program modlitba k národním patronům, za diecézi a za dar povolání v kostele sv. Vojtěcha v Libici nad Cidlinou. Ve tři čtvrtě na deset se liturgický průvod s poutníky vydá na Slavníkovské Hradiště.

Jde o druhou z devíti poutí diecézní novény k 350. výročí založení hradeckého biskupství a k diecéznímu Roku povolání. Poprvé se poutníci sešli 1. ledna v katedrále.

Termíny všech poutí novény:
01. 01. Hradec Králové, zahájení
26. 04. Libice nad Cidlinou
10. 05. Litomyšl
14. 06. Broumov
06. 07. Chlumek u Luže
16. 08. Neratov
13. 09. Želiv
04. 10. Koclířov
22. 11. Hradec Králové, zakončení

Na organizaci libické pouti se podílejí zejména vikariáty kutnohorsko-poděbradský, jičínský a jilemnický. Liturgii doprovodí sbor z hradecké katedrály pod vedením Josefa Zadiny.

Pouť se uskuteční přesně v den 17. výročí návštěvy blahoslaveného Jana Pavla II. v Hradci Králové. Papež tehdy z letadla požehnal právě Libici, místu narození sv. Vojtěcha. Po skončení sobotní pouti někteří z účastníků odletí spolu s kardinálem Dominikem Dukou a biskupem Janem Vokálem do Říma, kde se v neděli zúčastní svatořečení Jana Pavla II. Spolu s ním bude kanonizován papež Jan XXIII.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou