Lupa
Obsah Obsah
Portál

Soukromí vlastníci lesů podporují vydávání církvím

Datum publikace24. 4. 2014, 17.40
TiskTisk

Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL) podporuje vydávání lesů církvím v rámci částečného majetkového vyrovnání. Dle předsedy SVOL Františka Kučery díky tomu klesne rozloha tuzemských lesů obhospodařovaných státem, což dle něj posílí užitečnou diverzifikaci majitelů lesů. Informovala o tom dnes ČTK.

Pelhřimov: S budoucími majiteli lesů z řad církví už sdružení navazuje spolupráci, ačkoli tito většinu svých majetků ještě nedostali zpět. Rovněž by je v budoucnu rádo získalo do svých řad.

O spolupráci má zájem např. pražské arcibiskupství, což na dnešní konferenci v Pelhřimově deklaroval Vojtěch Macek, tajemník vedoucího správy majetku Arcibiskupství pražského. 'Členové SVOL mají za sebou cestu, která je teprve před námi. To znamená, že my se od nich můžeme mnoho naučit,' zdůraznil.

Tzv. 'církevní restituce' (částečné majetkové vyrovnání) by se měly týkat přibližně 160.000 hektarů lesů, což představuje pět procent rozlohy lesních porostů v ČR. Stát jich u nás spravuje procent šedesát.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou