Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Tisíc biskupů a 24 hlav státu na nedělním svatořečení

Datum publikace24. 4. 2014, 19.17
TiskTisk

Liturgie svatořečení Jana XXIII. a Jana Pavla II. se zúčastní až 150 kardinálů a tisíc biskupů. Pozvání dostal i emeritní papež Benedikt XVI., který však dosud svou účast nepotvrdil.

Vatikán: Mši svatou s kanonizací Jana XXIII. a Jana Pavla II. bude s papežem Františkem v neděli 27. dubna 2014 koncelebrovat 130 - 150 kardinálů a zhruba tisíc biskupů. Oznámil to vatikánský tiskový mluvčí Federico Lombardi. Ve vyhrazeném prostoru na Svatopetrském náměstí bude také 6 tisíc kněží.

Co se týká přítomnosti emeritního papeže Benedikta XVI., uvedl Lombardi následující: „Zatím nepotvrdil svou účast na obřadu svatořečení. Emeritní papež je pozván a budeme šťastní, když přijde. Respektujeme zároveň jeho svobodu a to, jestli se v ten den bude cítit při síle.“

Během uplynulého roku emeritní papež téměř nevystupoval na veřejnosti. V jednom dopise napsal: „Jako svůj jediný a poslední úkol vidím, abych podpíral Františkův pontifikát modlitbou.“ Podle Lombardiho není také zatím jasné, jaké bude případné místo emeritního papeže v průběhu mše svaté: „Bude to dobře promyšlené, nechejme to tak trochu jako překvapení nedělního dne.“

Bohoslužby se také zúčastní oficiální delegace z 90 zemí světa, dosud je potvrzena účast 24 hlav států. Mezi nimi budou např. španělský král Juan Carlos s královnou Sofií, polský prezident Bronisław Komorowski nebo italský prezident Giorgo Napolitano.

Události se zúčastní také představitelé nekatolických církví i jiných náboženství. V neděli budou na Svatopetrském náměstí přítomní např. zástupci pravoslavných křesťanů a anglikánů, podle Lombardiho se však nebude jednat o oficiální delegace. „Bude zde jistě také důležitá skupina židovských zástupců, kteří si váží těchto dvou papežů, zvlášť důležitých pro vztah se židovským národem,“ uvedl vatikánský tiskový mluvčí s tím, že touhu zúčastnit se liturgie projevili také muslimští představitelé.

Římská diecéze bude od pátku (25. dubna 2014) pořádat přípravná modlitební setkání. V sobotu v 17 hodin pak začne modlitební vigílie v bazilice sv. Pavla za hradbami, po níž bude následovat eucharistická adorace a výstava předmětů spojených s Janem XXIII. a zahájením II. vatikánského koncilu. Právě v tomto chrámu Jan XXIII. oznámil úmysl koncil svolat. V kostelích v centru Říma proběhne ze soboty na neděli modlitební noc.

Kanonizační mše svatá bude slavena v neděli 27. dubna 2014 v 10.00 hodin na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu. V přímém přenosu ji bude vysílat Televize Noe i 2. kanál České televize.

Logistické informace

V zóně kolem Vatikánu bude uzavřená doprava, pro poutníky však bude připravena zvláštní autobusová linka. Obě linky metra budou v provozu nepřetržitě od sobotního rána do nedělní půlnoci. V okolí Vatikánu budou připravena tři místa s asistencí pro zdravotně postižené. Potřebné informace poskytne některý z 2.500 dobrovolníků, kteří budou také distribuovat pitnou vodu.

Mši svatou bude přenášet 17 velkoplošných obrazovek rozmístěných po Římě, jedna z nich bude např. na odletovém Terminálu 3 letiště Fiumicino.

Více informací mohou zájemci nalézt na stránkách www.2papisanti.org. Logistické informace, liturgické texty nebo hlavní zprávy jsou k dispozici také skrze aplikaci Santo subito ve formátu Android i iOS (k dispozici na Google Play i Apple Store). K dispozici budou také přenosy a informace na sociálních sítíchFacebook (2popesaints), Twitter (@2popesaints), Instagram (#2popesaints) i YouTube (2popesaints).

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou