Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Duka o svatořečení: Pro Čechy to není překvapení

Datum publikace27. 4. 2014, 22.03
TiskTisk

Dnešního římského svatořečení Jana XXIII. a Jana Pavla II. byli přítomni i kardinál Dominik Duka a český velvyslanec u Svatého stolce Pavel Vošalík. Jak dopolední slavnost prožívali? Kde vidí podstatu této události či jak na nové svaté osobně vzpomínají? To se dozvíte díky naší spolupráci s Radiem Proglas a vedoucím jeho zpravodajské redakce F. Breindlem, který nám poskytl materiály ze svého pobytu ve Věčném městě.

Kardinál Duka (nejen) posluchačům Proglasu připomíná často zmiňovanou skutečnost, že kanonizace Jana Pavla II. proběhla poměrně záhy po jeho smrti. 'Z dlouhodobé perspektivy od jeho poslední návštěvy ČR přesně před 17 lety sice byla překvapením, ale události po jeho úmrtí již naznačovaly, že beatifikace a kanonizace bude otázkou kratší doby,' říká k tomu český primas. Chybějící moment překvapení českých věřících pražský arcibiskup dokládá i analogií se svatořečením sv. Václava. 'Uvědomme si, že přenesení rakve knížete Václava ze Staré Boleslavi do Prahy, do rotundy sv. Víta bylo jeho svatořečením,' doplnil skutečnost dnešního dne příkladem z dob počátku české státnosti.

D. Duka nám rovněž umožňuje nahlédnout do dění ještě před začátkem samotné mše na Svatopetrském náměstí. 'My jsme byli od sedmi hodin deseti minut v bazilice sv. Petra, kde jsme ´pendlovali´, mám-li to tak říci, mezi tumbou Jana Pavla II. a Jana XXIII. se zastávkami v kapli Nejsvětější svátosti. Takže jsem si mohl uvědomit, jakým způsobem zasáhli tito papežové do mého života,' svěřuje se kardinál. 'Zvolení Jana XXIII. pro mne bylo obrovským překvapením,' vzpomíná na papeže, který II. vatikánským koncilem dal církvi opravdu nový rozměr 20. a 21. století, tehdejší voják zákl. vojenské služby v Trnavě.

'U Jana Pavla II. je to už jiné,' pokračuje o důležitém aspektu blízkosti a zakoušení osobních setkání, 'protože jsme ho znali již jako kardinála Wojtylu, ke kterému jsme se utíkali.' A jako důležitý symbol dnes kardinál Duka označil to, že Jan Pavel II. odpočívá pod oltářem sv. Šebestiána, mučedníka.

'Domnívám se, že je to určitý signál, jak by měla vypadat kultura nástupnictví a odchodu lidí z určitých vysokých míst na odpočinek, že se jich společnost nezřekne a jejich nástupci si budou vážit všech jejich kroků. Mimochodem my jsme tam byli také dva: já a emeritní arcibiskup pražský, a rozuměli jsme si,' okomentoval pak mj. přítomnost emeritního papeže Benedikta XVI. na dnešní mši svaté u příležitosti svatořečení kardinál.

Taktéž zde ocenil účast dvou tisícovek českých poutníků, a to i jako 'signál, že skutečně žijeme ve svobodné zemi a že církev žije, je přítomná (...), že vstala z mrtvých, že roste.'

Český velvyslanec ve Vatikánu P. Vošalík v předvečer dnešního prohlášení dvou Františkových předchůdců za svaté vyzdvihuje především to, že si máme možnost uvědomit 'nejen duchovní rozměr té kanonizace, ale přivede nás to i k zamyšlení nad osobnostmi těch dvou papežů.' 'Doufám, že svatost, o které teď hovoříme, má svůj základ v jejich pozemském bytí. Že se budeme zabývat tím, jaké hodnoty představovali za jejich života. Jaký odkaz nám zanechali,' dodal k tomu ještě.

Taktéž zdůrazňuje 'možnost, aby nám tito lidé byli v něčem příkladem; v tom co dělali dobře a možná i v tom, v čem chybovali' či i mnohými dalšími zmíněnou blízkost nám dnešním věřícím, takřka jejich současníkům.

(ilustrační foto kard. Duky a P. Vošalíka u pomníku J. Palacha, foto: R. Albrecht)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou