Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskupové se příští týden setkají v Olomouci

Datum publikace30. 4. 2014, 17.44
TiskTisk

V úterý 6. a středu 7. května 2014 budou biskupové českých i moravských diecézí a zástupci řádů jednat na svém 97. plenárním zasedání České biskupské konference (ČBK). Toto pracovní setkání tentokrát hostí Olomouc, mj. v den úterní památky zde svatořečeného Jana Sarkandra.

Olomouc: V rámci dvojdenního programu se účastníci seznámí s aktuálním děním v církvi či situací okolo částečného majetkového vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Zhodnotí nedávno proběhlou cestu do Říma (Ad limina apostolorum) a budou se rovněž věnovat práci v oblasti pastorace Romů, národnostních menšin, migrantů a turistů.

Na programu bude též projednání společné výzvy našich biskupů k účasti při blížících se volbách do Evropského parlamentu; navážou tak na prohlášení COMECE (konference evropských biskupů) k uvedenému tématu. Pozornost bude věnována např. i programům pro formaci mladých (pastoračních programů), které připravuje Sekce pro mládež ČBK.

Biskupové a zástupci řádů se též seznámí s aktuální prací ekumenické Komise k 600. výročí Mistra Jana Husa; tu představí její předseda plzeňský biskup František Radkovský.

Účastníci setkání zde rovněž s olomouckými věřícími oslaví svátek sv. Jana Sarkandra. Při mši svaté v úterý 6. 5. 2014 si tak v katedrále sv. Václava také připomenou 19 let do svatořečení Jana Sarkandra a Zdislavy z Lemberka na nedalekém neředínském letišti; v rámci návštěvy dnes již svatého Jana Pavla II. Hlavním celebrantem bohoslužby bude kardinál Dominik Duka, kazatelem potom zdejší světící biskup Josef Hrdlička.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou