Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vyšla unikátní kniha o hradeckém biskupství

Datum publikace30. 4. 2014, 12.34
TiskTisk

Pětisetstránková výpravná publikace mapuje život všech královéhradeckých biskupů a jejich rezidencí. Biskup Jan Vokál ji představil společně s kardinálem Dominikem Dukou.

Hradec Králové: Kardinál Dominik Duka a biskup Jan Vokál v úterý 29. dubna v Hradci Králové společně uvedli do života knihu Královéhradečtí biskupové a jejich rezidence.

Pětisetstránková publikace autorky Jany Croÿ z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze vychází k 350. výročí hradecké diecéze a je zatím nejrozsáhlejší monografií o dějinách zdejšího biskupství. Čtenáři v ní najdou medailonky všech biskupů včetně dosud nepublikovaných podrobností, vyčerpávající výklad o proměnách jejich sídel i o uměleckých dílech, která je zdobila.

'Kniha pojednává o biskupech a jejich sídlech. Původní záměr psát pouze o hradecké biskupské rezidenci a někdejším biskupském zámečku v Chrasti se ukázal jako příliš úzký. Nutně jsem se musela věnovat biskupům, kteří v nich žili. Postihnout dějiny celé diecéze by zase bylo příliš široké. Proto jsem zvolila toto vymezení,' řekla při slavnostní prezentaci knihy více než stovce hostů autorka Jana Croÿ.

Knihu vydává hradecké biskupství spolu s nakladatelstvím Garamon pod záštitou města Hradce Králové. Prodávat se bude za 650 korun.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou