Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Ve Vatikánu jednala komise pro ochranu nezletilých

Datum publikace6. 5. 2014, 16.14
TiskTisk

Ve Vatikánu poprvé jednala komise pro ochranu nezletilých, kterou ustavil papež František v březnu letošního roku. Jejími členy jsou čtyři muži a čtyři ženy vysoké stupně odbornosti, kteří se zabývají tématikou ochrany dětí před sexuálním zneužíváním.  

Vatikán: „Od počátku naší práce postupujeme podle principu, že když se o něčem rozhoduje, dobro dítěte nebo zranitelného dospělého je prioritou,“ uvedl bostonský kardinál Seán Patrick O´Malley po skončení jednání vatikánské komise pro ochranu nezletilých.

Prvního zasedání, které skončilo o uplynulém víkendu, se zúčastnili všichni členové, mimo jiné prof. Sheila Hollinsová, která vede vědeckou radu Britské lékařské asociace, bývalá polská premiérka Hana Suchocka nebo Marie Collinsová, jež byla v dětství sama zneužita.

Naše diskuse se nejprve zaměřila na povahu a poslání komise. Potom jsme se soustředili na možnost začlenění osob, které by zastupovaly různé geografické oblasti a odbornosti. Padlo mnoho návrhů na to, jak by naše komise mohla spolupracovat s experty z různých oblastí, kteří se starají o obranu dětí a lehce zranitelných dospělých,“ uvedl kardinál O´Malley.

Jako poradní orgán Svatého otce sdělí komise výsledky své práce papeži Františkovi. „Později navrhneme iniciativy, které podpoří zodpovědnost místních církví a napomohou ke vzájemnému sdílení nejvhodnější praxe vedoucí k ochraně nezletilých před zneužíváním. A to včetně tréninkových, výchovných a vzdělávacích programů a konkrétní reakce na zneužívání,“ dodal O´Maley. Vzdělávání má podle něj pomoci odstranit nevědomost v oblasti zneužívání i zamezit popírání fenoménu.

Komise se nebude zabývat jednotlivými případy zneužívání. Jejím posláním bude představit doporučení a směrnice, aby se zajistila zodpovědnost viníků nezávisle na jejich církevním postavení a aplikování vhodné praxe. „Ve stanovách chceme dále předložit konkrétní návrhy, které by zdůraznily způsoby, jakým je možné zvýšit vnímavost lidí na tragické následky sexuálního zneužívání a na zničující následky nedostatečného naslouchání, na chybějící dokumentaci o podezřelém jednání a na nedostatečnou podporu obětí sexuálního zneužívání a jejich rodin,“ uvedl také O´Malley. Podle něj bylo přáním papeže Františka, aby v komisi byli zastoupeni i laici a orgán zachoval určitou nezávislost.

Papež František se jednání komise průběžně také účastnil a hovořil se všemi jejími členy. „Včera jsem se s papežem setkala dokonce dvakrát a musím říci, že to bylo velmi pozitivní,“ komentovala přítomnost římského biskupa Mary Collinsová. „Měla jsem radost z toho, že ho vidím a že se setkal s celou komisí… Ve světě žije mnoho obětí, které doufají a vkládají do naší komise velká očekávání. Nemohu slíbit nic konkrétního, ale jako oběť zneužití mohu říci – doufám, že něčeho dosáhneme.“

Komisi pro ochranu nezletilých ustavil papež František koncem března letošního roku. Navázal tak na úsilí předchozích papežů vypořádat se s problematikou sexuálního zneužívání. Členy komise se stali čtyři muži a čtyři ženy vysoké úrovně odbornosti v problematice ochrany mladistvých, k níž přistupují z hlediska psychologie, psychiatrie, práva, společenských věd nebo morální teologie.  

František se k tematice zneužívání v posledních měsících několikrát vyjádřil. V audienci pro Mezinárodní katolický výbor pro děti (Bureau International Catholique de l’Enfance) 11. dubna 2014 prohlá

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou