Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Přednáška o Svatoivanské legendě na teologické fakultě

Datum publikace12. 5. 2014, 11.30
TiskTisk

Institut interkulturního, mezináboženského a ekumenického výzkumu a dialogu při CMTF UP v Olomouci zve všechny zájemce na hostovskou přednášku emeritního profesora vídeňské univerzity a vynikajícího českého bohemisty Josefa Vintra s následnou diskuzí na téma Svatoivanská legenda Fridricha Bridela. Uskuteční se v úterý 13. května 2014 od 14.00 hodin na Cyrilometodějské teologické fakultě (Univerzitní 22).

Olomouc: Po přednášce bude olomoucké veřejnosti představena nová kniha prof. Josefa Vintra Ostrovské rukopisy. Nová monografie odkrývá někdejší slávu zničeného kulturního centra – druhého nejstaršího benediktinského kláštera sv. Jana Křtitele na vltavském Ostrově. Dosavadní odborná literatura ke klášteru Ostrov uvádí, že z jeho knihovny zaniklé za husitských válek (1420) se zachovalo jen pět rukopisů (mimo jiné rukopis Ostrovského žaltáře se staročeskou písní Slovo do světa stvořenie). Rozbor obsahu s popisem osudů dosud známých i nově identifikovaných ostrovských kodexů přináší nové poznatky o životě našich středověkých předků a o duchovní úrovni kláštera Ostrov.

Přednášce budou v dopoledních hodinách předcházet dva workshopy, konané v rámci série nazvané Mezigenerační dialog odborné teologické a kulturní obce. Vystoupí při nich diplomat a historik prof. František X. Halas i překladatelka Dagmar Halasová. Ty jsou však – na rozdíl od přednášky otevřené pro nejširší veřejnost – určeny jen studentům a zaměstnancům teologické fakulty.

Josef Vintr (1938) je emeritní profesor vídeňské univerzity, pokračovatel profesora slavistiky Františka Václava Mareše. Odbornou veřejností jsou oceňovány jeho práce fonologické, především slavistické, bohemistické, jeho analytické studium jazyka bible a záslužná práce vědecko-organizační.

 

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou