Lupa
Obsah Obsah
Portál

Jubilejní 10. ročník Lange Nacht der Kirchen ve Vídni

Datum publikace13. 5. 2014, 12.49
TiskTisk

Myšlenka otevřít kostely v noci vznikla před deseti lety právě ve Vídni, kde také v roce 2005 proběhla první Noc kostelů – Lange Nacht der Kirchen. Od té doby se Noc kostelů rozšířila do dalších evropských zemí, kde se koná pod jednotným vizuálním stylem a ve stejné datum. Česká republika se k Rakousku připojila jako první, a to v roce 2009.

Brno/Vídeň: Prelát Karl Rühringer, nyní děkan dómu sv. Štěpána ve Vídni, ve svém letošním pozdravu k Noci kostelů  vzpomíná na nesmělé začátky a vyjadřuje radost ze stále rostoucího zájmu o Noc kostelů v dalších částech Evropy. Jeho pozdrav je povzbuzením nejen pro návštěvníky Noci kostelů, ale také pro všechny, kteří program Noci kostelů připravují.

Pozdrav k Noci kostelů 2014

Jako jednoho ze spoluiniciátorů „Lange Nacht der Kirchen“ ve Vídni mě velmi těší, že se myšlenka Noci kostelů v České republice rozšířila v tak velké míře. V loňském roce se v České republice dokonce účastnilo více kostelů než v Rakousku.

Noc kostelů prezentuje naší křesťanskou víru v rozmanitých formách – v architektuře, hudbě, v různých diskusích a rozhovorech, v liturgii, meditaci, spiritualitě i v setkání.

Církev zde není pouze o nedělích v 10.00 hodin. Naše kostely a lidé v nich mohou nabídnout ještě mnohem více, a to se děje při Noci kostelů.

Pro mě je velmi podstatná i další skutečnost, totiž, že Noc kostelů se stala důležitou ekumenickou událostí. Společně představujeme naši křesťanskou víru veřejnosti, a to v celé její konfesní rozmanitosti. Vždy je jeden Bůh, ve kterého věříme, který nás spojuje a bez kterého by Noc kostelů nebyla. Právě tento večer je zvláštní příležitostí pro bratrské setkání, které překračuje hranice.

Ve Vídni oslavíme 10. výročí Noci kostelů a motivace i nadšení stále trvá. A podle toho, co jsem slyšel, jste na tom v České republice stejně, což mě velmi těší.

Přeji vám a vyprošuji Boží požehnání

Váš

Prelát Karl Rühringer, děkan dómu sv. Štěpána ve Vídni

             

Bernhard Linse, koordinátor Lange Nacht der Kirchen, stál u zrodu Noci kostelů a v průběhu let mohl sledovat jak Noc kostelů překračuje hranice dalších zemí, vzpomíná ve svém pozdravu na začátky a povzbuzuje k otevřenosti.

Pozdrav Mag. Bernharda Linse, koordinátora Lange Nacht der Kirchen ve Vídni:

Ve Vídni slavíme v letošním roce 10. ročník Noci kostelů – Lange Nacht der Kirchen. Kdyby mi někdo před 10 lety řekl, jak se Noc kostelů bude rychle rozvíjet a šířit dále, ztratil bych určitě odvahu začít a vše by bylo jinak.

Naštěstí to dopadlo jinak. V pátek 23. května 2014 se koná Noc kostelů v Rakousku, v České republice, na Slovensku, v Jižním Tyrolsku v Itálii, v Estonsku, Lotyšsku, a v Sopronu v Maďarsku - a možná i na dalších místech, o kterých ještě nevíme.

Noc kostelů přesahuje hranice národní i konfesní, protože Ježíš Kristus, který nás spojuje, nezná hranic.

Při Noci kostelů chceme, aby se křesťanské církve se svým náboženským vyjádřením staly vnímatelnými a hmatatelnými. Noc kostelů nabízí také setkání s lidmi, kteří jsou daleko od církve. Kostel je důležitou součástí veřejného života a prostřednictvím Noci kostelů chceme také představit tento významný symbol života křesťanských církví. Jedná se o jedinečný způsob, jak být misijní církví.

Před 10 lety jsme odvahu málem ztratili, zato nyní je to právě růst a rozvoj Noci kostelů co nám dodává odvahu a sílu pro budoucnost.

Mohu vás tedy jen povzbudit: pusťte se do Noci kostelů a buďte otevření všemu, co přitom objevíte a zažijete – a možná budete velmi překvapeni.


To vše vám přeje

Bernhard Linse

koordinátor Lange Nacht der Kirchen, Vídeň

Do letošní Noci kostelů v Rakousku je zapojeno více než 700 kostelů a modliteben, ve kterých čeká návštěvníky na 3000 programů. Zájemci o návštěvu 10. ročníku Lange Nacht der Kirchen najdou informace o kostelech a programech na www.langenachtderkirchen.at.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou