Lupa
Obsah Obsah
Portál

Skončilo generální shromáždění Papežských misijních děl

Datum publikace13. 5. 2014, 14.45
TiskTisk

Nové situace v misiích, projekce českých filmů, setkání s papežem Františkem. To jsou některé body programu Generálního shromáždění Papežských misijních děl (PMD), které se v Římě konalo ve dnech 5. – 10. května 2014. Z České republiky se setkání zúčastnil Národní ředitel PMD P. Jiří Šlégr.

Řím: O víkendu skončilo v Římě Generální shromáždění Papežských misijních děl, kterého se zúčastnilo na 120 národních ředitelů ze všech kontinentů. Z České republiky se setkání zúčastnil P. Jiří Šlégr.  

První část shromáždění byla zaměřena na nové situace misií. Prezident PMD Protase Rugambwa s odvoláním na papeže Františka připomněl, že církev nemá být uzavřena sama do sebe, naopak má mít na zřeteli chudé, obcházet kolem celého světa a zvláště vycházet na geografické a antropologické periferie.

Studijní část byla věnována revizi stanov PMD. Pozornost byla věnována např. realizaci projektů v chudých zemích, využívání moderních sdělovacích prostředků i definování priorit. Příslušní generální sekretáři představili aktuální přehled činnosti PMD.

Česká národní kancelář PMD na tomto shromáždění představila dvě nová DVD:  Ugandské VelikonoceOázy Perlového ostrova ze Srí-Lanky. Projekce českých filmů vzbudila velký zájem účastníků upoutaly pozornost misijních ředitelů z USA, Španělska, Jihoafrické republiky, Malty, Austrálie, Srí Lanky, Ugandy, Polska i dalších zemí.

P. Jiří Šlégr předal Národnímu řediteli PMD ve Srí-Lance sošku a obrázek Panny Marie z Lanky, kterou přinesly děti na loňský Misijní kongres dětí v Českých Budějovicích.

V sobotu 10. května 2014 přijal účastníky generálního shromáždění papež František. Ve svém projevu uvedl, že misionářské působení je paradigmatem každého díla v Církvi. „Apoštolskou exhortací Evangelii gaudium jsem chtěl vybídnout všechny věřící k novému evangelizačnímu období. Také v naší době je poslání ad gentes hybnou silou a projevem dynamiky Církve. Touha evangelizovat ´až do končin země´, dosvědčovaná svatými a velkorysými misionáři, pomáhá všem komunitám uskutečňovat pastoraci, která je účinná a míří navenek, pomáhá v obnově struktur i aktivit. Misionářské působení je paradigmatem každého díla v Církvi,“ řekl římský biskup.

Podle Františka musí být církev proměňována osobním vztahem ke Kristu a kontemplací: „Tato misionářská církev působící v době hlubokých společenských proměn musí být připravena ke konfrontaci s různými kulturami a světonázory, ale především musí být sama vnitřně proměněna osobním vztahem ke Kristu a kontemplací. Zdrojem obnovy je Kristův Duch. On je tím, kdo dává sílu vydat se na misijní cestu i radost z hlásání, aby Kristovo světlo osvítilo ty, kdo je ještě nepoznali nebo je odmítli. Proto se po nás žádá odvaha dospět na všechny periferie, které potřebují světlo evangelia. Nemohou nás zadržet ani naše slabosti, naše hříchy, ani mnoho jiných překážek kladených svědectví a hlásání evangelia. Církev je ze své přirozenosti misionářská a jako taková klade na první místo službu lásky obrácenou ke všem. Vybízím k přednostní péči o chudé, k udržování otevřených bran církve, aby všichni mohli vejít a nalézt útočiště. Proto se obracím na vás, jako na formátory misijního vědomí místních církví: S trpělivou vytrvalostí pěstujte v lidech misijní spoluzodpovědnost. Lidí hořících nadšením pro Boží království a ochotných vydat se na cestu evangelizace je nesmírně potřeba.“

Národní ředitel PMD v České republice P. Jiří Šlégr předal papeži knihu s názvem: Jak děti pomáhají Svatému otci a dětem v misiích. Publikace, kterou papež ocenil a s radostí přijal, obsahuje 86 obrázků s misijními citáty, jež připravily děti z devatenácti Misijních klubek, dalších společenství a rodin.

Na základě informací z Generálních sekretariátů PMD se Česká republika řadí mezi první desítku zemí v Evropě co do výše finančních darů na misie. Vedení PMD v čele se Svatým otcem všem dobrodincům a podporovatelům Papežských misijních děl upřímně děkuje. Za všechny živé a zemřelé členy a dobrodince PMD je denně v 17.00 sloužena ve vatikánské bazilice sv. Petra mše svatá. 

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou