Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Charita ČR pomáhá na Ukrajině: aktuální info

Datum publikace16. 5. 2014, 17.39
TiskTisk

Charita ČR předávala na Ukrajině zdravotnické přístroje a školila. Ve dnech 5. - 15. května 2014 byly na Ukrajině předány zdravotnické přístroje a materiál. Zároveň od 5. do 11. května tohoto roku proběhly v Kyjevě a ve Lvově výcviky více než 50-pracovníků psychosociálních týmů. Jedná se o sociální pracovníky, psychology či psychoterapeuty, kteří budou odborně pomáhat potřebným na Ukrajině.

Ukrajina/Olomouc: Ve dnech 5. - 15. května 2014 byly na Ukrajině předány zdravotnické přístroje a materiál. Charita ČR (CHČR) ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR tuto pomoc realizovala v rámci svého projektu Charita pro Ukrajinu - materiální a psychosociální podpora zasaženým v důsledku nepokojů na Ukrajině. Zároveň také v době od 5. do 11. května proběhly v Kyjevě a ve Lvově výcviky více než 50 pracovníků psychosociálních týmů. Jedná se o sociální pracovníky, psychology či psychoterapeuty, kteří mohou odborně pomáhat potřebným na Ukrajině. Školení provedli psychologové ze Slovenska.

Zdravotnické přístroje

Tato pomoc byla dodána do čtyř ukrajinských nemocnic, a to ve městech Novovolyňsk, Stryj, Ternopil a Kolomyja. Mezi zdravotnickým vybavením byly anesteziologicko-dýchací přístroje, oxygenátory, EKG přístroje, odsávací přístroje, tonometry a dále pak léky a balíčky s chirurgickým operačním materiálem.

Protože situaci na Ukrajině dlouhodobě známe, bylo nám jasné, že zdravotnictví je oblast, která pomoc potřebuje mezi prvními, a to nejen kvůli zraněným z Majdanu,“ přibližuje Václav Keprt, ředitel Arcidiecézní charity Olomouc. Předání vybavení nemocnice ve Stryji proběhlo za účasti generálního konzula ČR pana Miroslava Klímy. „Byl docela mile překvapený, co všechno na Ukrajině pomáháme realizovat,“ doplnil ještě Keprt.

Projekt je koncipován jako pomoc lidem, kteří následkem nepokojů z předešlých měsíců v Kyjevě mají zdravotní problémy a vrátili se do míst svého trvalého bydliště. Zde pak díky tomuto projektu v regionálních nemocnicích dostanou kvalitnější zdravotní péči.

Ředitel Keprt k pomoci dále řekl: „Naší pomoci si na Ukrajině velmi váží a nejenom těch věcí, ale i toho, že na ně nezapomínáme.“

Arcidiecézní charita Olomouc i touto cestou děkuje všem, kteří se jakkoli zapojili a pomohli.

Tréning pracovníků psychosociální pomoci na Ukrajině

Na Ukrajině tyto psychosociální týmy fungují již od března tohoto roku. Jejich členové jsou zaměstnanci psycho-sociálních center, která jsou partnerskými organizacemi CHČR na Ukrajině. Fungují ve městech Novovolyňsk, Stryj, Ternopil, Kolomyja a Kyjev. Zároveň se pořádaného kurzu účastnili také psychologové a kněží z Východní Ukrajiny, tedy oblasti největšího napětí.

Současná situace na Ukrajině doslova mění lidi. Prožívají obrovské stresy z nejistoty. My si to ani tak neuvědomujeme, ale oni jsou v opravdové válce, kde umírají lidé a kde jsou dnes opravdoví mučedníci, kde mladí muži rukující do armády jsou ihned dislokováni do východních oblastí,“ komentoval situaci po nedávném návratu z Ukrajiny ředitel ACHO Václav Keprt a potvrdil tak potřebnost této pomoci. „Pohraničníci jsou vyzbrojení samopaly, jsou vidět billboardy s hesly typu: ´smrt okupantům´. Lidé sledují zprávy a je vidět, v jakém jsou napětí. V nemocnici nám řekli, že přibylo infarktů a psychických problémů,“ dodal.

Psychosociální týmy nejsou zaměřeny pouze na psychickou podporu. Jednotlivé případy jsou individuálně posuzovány, a klientům pak odborníci pomáhají hledat cesty, jak se z nouzového stavu dostat. Je-li to možné, je tato následná pomoc ihned provázána s partnerskými organizacemi.

Výše uvedené projekty podpořilo Ministerstvo zahraničí ČR částkou 1,5 mil. Kč. Charita ČR se pak podílí částkou 250 tisíc Kč z prostředků veřejné sbírky na Pomoc Ukrajině.

Veřejnou sbírku Charity ČR lidé zatím podpořili celkovou částkou 1 160 338 Kč. Děkujeme! Sbírka pokračuje a lze ji podpořit odeslání daru na sbírkový účet 55660022/0800 vedený u České spořitelny, variabilní symbol 104. Stejně tak je možné tuto sbírku podpořit odesláním DMS UKRAJINA na číslo 87 777. (Cena jedné DMS je 30 Kč. Z této částky Charita ČR obdrží 28,50 Kč. Službu DMS provozuje Fórum dárců. Technicky zajišťuje ATS Praha.)

Zároveň jsou také v sídle Arcidiecézní charity Olomouc na Křížkovského ul. 6. k dispozici sběrací listiny. Charita tak nabízí veřejnosti v Olomouci, aby do sbírky mohla přispět i v hotovosti.

(Zdroj: Marek Navrátil, Arcidiecézní charita Olomouc)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou