Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Jeden den na Petrově 2014

Datum publikace26. 5. 2014, 13.41
TiskTisk

Ve čtvrtek 29. května 2014 se areál  katedrály sv. Petra a Pavla na Petrově  a jeho okolí zaplní dětmi školního věku, které přijedou z různých farností brněnské diecéze se svými kněžími, katechety a učiteli náboženství, aby společně prožili den plný her a zajímavých setkání nazvaný JEDEN DEN NA PETROVĚ.

Brno: Akce Jeden den na Petrově se koná jednou za dva roky a zájem o ni stále roste. Poprvé proběhla v roce 2010 za účasti 700 dětí. V roce 2012  projevilo zájem již  1200 účastníků a letos se jich do Brna chystá ještě více.

Diecézní katechetické centrum Biskupství brněnského, které akci organizačně zajišťuje, připravilo tentokrát program s mottem: „Svatí jsou darem pro svět“.

V rámci programu se děti se setkají s brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem, navštíví brněnskou katedrálu, při hrách si prohlédnou areál Petrova a jeho okolí: Denisovy sady, kapucínské zahrady, Biskupský dvůr a několik kostelů v centru Brna. Některé trasy a stanoviště povedou i na hrad Špilberk. Celý den začne přivítáním a mší svatou v katedrále sv. Petra a Pavla. Poté se děti vydají ve skupinkách v doprovodu dobrovolníků po připravených trasách. Na stanovištích budou potkávat „živé“ světce. Budou to jak svatí, kteří žili před mnoha staletími (např. sv. Václav, sv. Vojtěch, sv. Ludmila), tak i světci a světice, kteří žili nedávno (např. brněnská rodačka bl. Restituta Kafková, sv. Matka Tereza, sv. Jan Pavel II.). Aktivity související nějakým způsobem s postavou světce pak dětem umožní nejen získat nové vědomosti, ale také upevnit společenství a učit se spolupráci.  Děti se navíc dostanou i do míst, kam obvykle turisté nechodí.

Na realizaci Jednoho dne na Petrově se podílí mnoho dobrovolníků. Především jsou to zaměstnanci Biskupství brněnského, kteří pro tento den opustí svou obvyklou práci a zaujmou různé role, např.  ztvárnění postavy určitého světce. Zážitky z Jednoho dne na Petrově jsou pro zaměstnance biskupství jakousi teambuildingovou aktivitou, která posiluje kolektiv  a objevuje nové dovednosti každého jednotlivce. Do akce se zapojí také řada kněží, pastoračních asistentů, katechetek a aktivních laiků z celé diecéze.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou