Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Nový zvon Hroznata pro katedrálu sv. Bartoloměje dorazil do Plzně

Datum publikace22. 5. 2014, 16.09
TiskTisk

Třetí zvon jménem Hroznata pro katedrálu sv. Bartoloměje, který mohl být vyroben díky veřejné sbírce pořádané Biskupstvím plzeňským společně s katedrální farností a společností CrossCafé, byl ve čtvrtek 22. 5. 2014 přivezen do Plzně a zavěšen na zvonovou stolici před katedrálou na nám. Republiky. 

Plzeň: Veřejnosti bude nový zvon Hroznata slavnostně představen v pátek 23. května od 17.00 hodin. Za přítomnosti biskupa Mons. Františka Radkovského, arciděkana Mons. Emila Soukupa a plzeňského primátora Martina Baxy.

Zvon je pojmenován po blahoslaveném Hroznatovi, patronu Diecéze plzeňské. Na jeho výrobu bylo použito 3,5 tuny zvonoviny, zvon sám váží cca 3 tuny. Je na něm uvedeno 150 jmen dárců, kteří přispěli na jeho výrobu částkou10 tisíc a více korun.

První dva nové zvony Jan Nepomucký (1,8 t) a Marie (1,2t) jsou umístěny na zvonové stolici před katedrálou od října 2013. Stejně jako zvon Hroznata byly i tyto zvony odlity v nizozemské zvonařské dílně českým zvonařem Petrem Rudolfem Manouškem. Poslední zvon Bartoloměj (5,5 t) by měl být odlit v srpnu 2014 a zbývá na něm ještě volné místo pro jména cca 50 dárců.

Všechny zvony, včetně stávajících ProkopaAnny,  by se měly na věži katedrály rozeznít v lednu 2015, kdy se Plzeň stane Evropským hlavním městem kultury.

Na výrobu všech čtyř zvonů, jejich transport a úpravy zvonice ve věži je třeba cca  9,6 miliónu korun. Doposud bylo vybráno  7,8 milionů korun, zbývá tedy vybrat ještě 1,8 miliónu korun.  Přispívat je možné na č. ú. 722356359/0800, více informací o zvonech na http://zvony.katedralaplzen.org/

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou