Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

František v Betlémě: Mír pro Svatou zemi

Datum publikace25. 5. 2014, 17.24
TiskTisk

Návštěva papeže Františka na Blízkém východě pokračuje. Dnes (25. května 2014) se setkal s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem a sloužil bohoslužbu pro místní křesťany v Betlémě.

Betlém: Rovněž druhý den papežské návštěvy zemí Blízkého východu byl ve znamení Františkova úsilí o navrácení míru do tohoto neklidného regionu. Papež František dnes, v neděli 25. května 2014, v Betlémě vyzval k nalezení trvalého míru mezi Izraelem a Palestinci, přičemž současnou situaci označil za nepřijatelnou. Učinil to při společném dopoledním vystoupení s palestinským vůdcem Mahmúdem Abbásem.

'Je třeba jednou a provždy znásobit úsilí a vytvořit podmínky pro trvalý mír založený na spravedlnosti, uznání práv jednotlivců a zajištění vzájemné bezpečnosti,' sdělil papež stojící u řečnického pultu vedle Abbáse. Ve svém proslovu František prosil, aby všichni našli 'odvahu k velkorysosti a tvořivosti a ukončili dlouhý a nepřijatelný konflikt, jež způsobil tolik těžko hojitelných ran'. Izraelsko-palestinské mírové rozhovory byly sice obnoveny vloni, ale letos skončily neúspěchem.

Papež po setkání nastoupil do otevřeného automobilu a zdravil se v ulicích Betléma s lidmi, mezi nimiž byli také zahraniční turisté. Neplánovaně se zastavil u bariéry, jež odděluje západní břeh Jordánu od území Izraele a která probíhá v těsné blízkosti Betléma. Vystoupil z auta a několik minut se zdržel pod jednou z izraelských strážních věží.

Na náměstí Jesliček pak sloužil ve společenství 8 000 věřících mši, v jejímž závěru pozval Abbáse a Perese, aby se přijeli za ním do Vatikánu pomodlit za mír. 'Zde, na místě zrození prince míru, nabízím svůj dům jako místo pro toto setkání k modlitbě,' řekl papež. Abbás i Peres pozvání přijali a mají Vatikán navštívit v červnu. Mši sloužil Fratišek na pódiu, za nímž byla velká freska s vyobrazením narození Krista. Ležícího malého Ježíše na ní zakrýval muslimský šátek kufíja.

Papež v poledne poobědval s chudými palestinskými rodinami ve františkánském konventu Casa Nova a krátký čas věnoval a soukromé návštěvě baziliky Narození Páně postavené nad místem Kristova narození. Odpoledne se papež odebral na letiště v Tel Avivu, kde začal jeho izraelský program, který pokračuje až do pondělí.

(Autor: Václav Ettler, s využitím servisu ČTK; ilustrační foto: Roman Albrecht)

Autor článku: Václav Ettler
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou