Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Paulínky vydávají nový titul: S Bohem v Rusku

Datum publikace26. 5. 2014, 16.28
TiskTisk

V nakladatelství Paulínky nedávno vyšla kniha americko-polského jezuity Waltera J. Ciszka S Bohem v Rusku. Toto výborné svědectví o životě v sovětských gulazích se v českém jazyce objevilo již v době totality v samizdatu a na začátku devadesátých let vycházel na pokračování v Katolickém týdeníku. Paulínky provedly novou redakci, a dílo vydávají znovu.  

Praha: Paulínky tuto nyní vydávanou knihu přeložily znovu a s odborníky na ruské reálie pečlivě prošly všechny vězeňské termíny a místní názvy. Pomáhal jim přitom zvláště rusista, cestovatel a publicista Štěpán Černoušek, předseda občanského sdružení Gulag.cz. Ten nejen ke spolupráci říká : „Nikdo přesně neví, kolik vězňů prošlo sovětskými gulagy. Odhady hovoří o patnácti až osmnácti milionech lidí, nejméně 1,6 milionu z nich nepřežilo. Činnost českého sdružení a jeho výpravy do lágrů v sibiřské tajze jsou ojedinělé. Bádání na téma gulagu nemá teď v Rusku velkou podporu. Není to sice zakázané, ale zároveň tomu není současný režim nakloněn. Prezident Putin říká, že rozpad SSSR byl největší geopolitickou katastrofou 20. století a že Stalin byl dobrý manažer“.

Kniha S Bohem v Rusku tak dává nahlédnout do mašinerie sovětských tajných služeb a vůbec myšlení těch, kteří se u moci snaží udržet za každou cenu, i lidských životů. Přesto však nejde o příběh bez naděje. Je to svědectví člověka, který již od studentských let toužil zasvětit svůj život kněžskému působení v Rusku a jehož touha se naplnila zcela jinak, než by to očekával mladý řeholník plný nadšení. Otec Walter sice prožil většinu svého kněžského života v Rusku, avšak v sovětských vězeních a pracovních táborech na Sibiři, aniž by byly o něm podány jakékoli zprávy příbuzným a spolubratrům. Ti ho považovali za dávno zemřelého. Svoboda mu nebyla dopřána ani po odpykání celého trestu. Řadu dalších let pobýval v sibiřských městech určených sovětskými úřady a pod stálým dohledem bezpečnostních služeb. Návrat do Spojených států mu byl umožněn až v roce 1963, kdy ho Sovětský svaz nabídl výměnou za ruského agenta zadrženého v USA.

Kniha vzpomínek otce Waltera je nejen poutavým příběhem, který se čte téměř jedním dechem, ale také obdivuhodným svědectvím o neochvějné důvěře Bohu i v nelidských podmínkách země ovládané totalitním režimem. Její autor je kandidátem na blahořečení.

Upozorňujeme na stále aktualizovanou webovou prezentaci ze života gulagů: www.gulag.cz.

Kniha: http://www.paulinky.cz/obchod/detail/S-Bohem-v-Rusku.

(Zdroj: S. Andrea Hýblová)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou