Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Evropská komise reaguje na iniciativu Jeden z nás

Datum publikace28. 5. 2014, 17.18
TiskTisk

Evropská komise dnes (28. května 2014) odpověděla na evropskou občanskou iniciativu Jeden z nás (One of us). Po setkání s organizátory iniciativy a prostudování jejich žádosti Komise legislativní návrh nepředloží s odůvodněním, že nedávno příslušnou unijní politiku projednaly a schválily členské státy i Evropský parlament.

Brno: Uvedená iniciativa usilovala o to, aby EU ukončila financování aktivit, které předpokládají zničení lidských embryí, a to především v oblastech výzkumu, rozvojové spolupráce a veřejného zdraví. Organizátoři iniciativy po registraci svého návrhu nasbírali více než požadovaný jeden milion podpisů z minimálně sedmi členských států EU.

Setkání s Komisí proběhlo letos 9. dubna (STATEMENT/14/115), poté se 10. dubna 2014  uskutečnilo veřejné slyšení v Evropském parlamentu. Komise dospěla k závěru, že stávající rámec financování, který nedávno projednaly a schválily členské státy EU a Evropský parlament, je v tomto ohledu dostačující.

Máire Geoghegan-Quinnová, evropská komisařka pro výzkum, inovace a vědu, uvedla: „Této občanské iniciativě jsme věnovali maximální pozornost. Členské státy a Evropský parlament se však dohodly na tom, že financování výzkumu v této oblasti bude pokračovat. A měly k tomu dobrý důvod: embryonální kmenové buňky jsou jedinečné a mohou přispět k léčbě, jež může pacientům zachránit život a již nyní se klinicky testuje.” Komisař EU pro rozvoj Andris Piebalgs dodal: „Evropské občanské iniciativy umožňují občanům přímo se zapojit do vytváření politik EU a my jim věnujeme náležitou pozornost. Komplikace v těhotenství a při porodu jsou i dnes příčinou úmrtí příliš mnoha žen. Mezinárodní společenství proto zařadilo snížení úmrtnosti matek a dosažení všeobecného přístupu ke zdravotní péči v oblasti reprodukčního zdraví mezi rozvojové cíle tisíciletí.”

One of us vychází z toho, že k léčbě je možno používat i jiných buněk něž embryonálních a že pojem reprodukční zdraví v současné době zahrnuje i umělé interrupce. Byla požadována nová definice pojmu, která by zahrnovala vedle sexuálního zdraví mužů a žen i nenarozené děti. Pokud by byly předloženy a přijaty legislativní návrhy v souladu s požadavky iniciativy, přišly by o podporu z prostředků EU organizace, které zatím podporují potraty penězi i lobbyingem.

(Připravila Marie Oujezdská, ředitelka Národního centra pro rodinu ČBK)
Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou