Lupa
Obsah Obsah
Portál

Katolické dny v Řezně můžete navštívit do konce týdne

Datum publikace30. 5. 2014, 17.15
TiskTisk

Třetím dnem probíhají v bavorském Regensburgu (Řezně) Katolické dny (již v pořadí 99.), ktere se v Německu tradičně konají každé dva roky. Tentokrát i za aktivní účasti představitelů české římskokatolické církve. Motto letošního setkání zní:  Stavět mosty s Kristem.

Řezno: Ve středu 27. května zahájil  99. katolické dny na řezenském náměstí Domplatz spolkový prezident Joachim Gauck,  který zde mj. prohlásil: „My křesťané musíme vědět, že můžeme být státu i společnosti mnohem víc prospěšní, když budeme mluvit společnou řečí.“  Zaznělo zde i pozdravné poselství papeže Františka, který vyzývá účastníky Katolických dnů k tomu, aby se angažovali jako stavitelé mostů míru mezi lidmi a národy.

Ve čtvrtek 28. května, ve svátek Nanebevstoupeni Páně,  proběhla za účasti zhruba deseti tisíc lidí na univerzitním stadionu v Regensburgu mše svatá; konala se pod ústředním mottem: Jděte ke všem. Jejím hlavním celebrantem byl řezenský biskup Dr.  Rudolf Voderholzer, mezi koncelebranty se nacházel  i plzeňský biskup Mons. František Radkovský. Ten se v odpoledních hodinách také zúčastnil pódiové diskuse na téma: „Být křesťanem na polsko – cesko – německém trojmezi“;  dalšími diskutujícími zde byli např. drážďanský biskup Heiner Koch a biskup z polské Lehnice Stefan Cichy. Řeč byla zejména o následcích násilně potlačovaného křesťanství v době komunistické nadvlády a o období čtvrt století snahy napravit škody. V prostorách řezenské univerzity hovořil ministr kultury ČR Daniel Hermann na téma „Češi a Němci, co nás spojuje, co nás dělí“ a Karel Schwarzenberg se na VŠ technické zúčastnil debaty „Konec řečí o krizi – perspektivy pro Evropu“.

O roli biskupa v sekularizovaném prostředí plzeňské diecéze a o spolupráci s řezenskou diecézí mluvil biskup František Radkovský ve dnešním pořadu „Pastýř na kamenném poli“. V poledne pak navštívil prezentační stánky Arcibiskupství pražského a Diecézí plzeňské i litoměřické biskup Rudolf Voderholzer, spolu s generálním vikářem řezenské diecéze Michaelem Fuchsem. Oba vyjádřili velkou radost nad tím, že se tři zmíněné české diecéze zapojily do tohoto do velkého setkání katolíků i že tu panuje pozitivní a veskrze přátelská atmosféra. Zajímavou odpolední akcí dnešního dne je také čtení z děl českých a německých autorů Život je k zbláznění krásný. Zazněly zde ukázky z textů Adalberta Stiftera, Jaroslava Haška, Bohumila Hrabala, Evy Demski, Jáchyma Topola a dalších.

V sobotu 30. května dopoledne se koná v rámci letošních Katolických dnů společná pouť plzeňské a řezenské diecéze do Neukirchen beim Heiligen Blut.  Zde budou slavnostní mši svatou společně celebrovat biskupové Radkovský a Voderholzer. V 17.00 hodin povede v prostorách řezenské univerzity kardinál Dominik Duka rozhovor na téma: Od vězně ke kardinálovi a v 19.30 hodin vystoupí na řezenském náměstí Haidplatz biskup František Radkovský v programu Na dobré sousedství společně s několika českými hudebními skupinami, jako např. Touch of Gospel, Traband a další.

V rámci letošních Katolických dnů je připraveno zhruba 2 000 nejrůznějších akcí; od bohoslužeb přes diskuse, přednášky, výstavy, kulturní programy až po koncerty. Odhadovaný počet účastníků je zatím asi 30 000 lidí.

(Foto: generální vikář Diecéze litoměřické P. S. Přibyl)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou