Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Poselství papeže Františka ke dni sdělovacích prostředků

Datum publikace30. 5. 2014, 12.34
TiskTisk

V neděli 1. června 2014 si připomeneme 48. světový den sdělovacích prostředků. Papež František k tomu vydal své poselství s ústředním tématem: Komunikace ve službě autentické kultury setkávání.

Papež v úvodu poselství zmiňuje skutečnost, že díky médiím, je nám radost i bolest celého světa dosti blízko a rozvíjí myšlenku takto prezentovaných rozdílů. Vidět rozdíly skrze média a z toho plynoucí lhostejnost, to je stěžejní myšlenka v úvodu textu.

'V tomto světě nám média mohou pomoci, abychom se cítili jedni druhým blíž; abychom znovu obnovili jednotu lidské rodiny, která nás vede k solidaritě a k vážnému úsilí o důstojnější život. Dobrá komunikace nám pomáhá být si blíž a lépe se poznávat mezi sebou, být více ve spojení,' apeluje František.

Rozvíjí zde záhy i ústřední téma, kterým je kultura setkávání. Svatý otec tímto chápe především dialog či schopnost naslouchat si, zakoušet blízkost druhého. Mezi nástroji komunikace zde papež vyzdvihuje (aby následně varoval před jejich riziky) zejm. celosvětovou síť. K tomu píše: 'Především internet nám může nabízet větší možnosti k setkávání a k vzájemné solidaritě; a to je dobrá věc, to je dar od Boha.'

'Jak tedy může být komunikace ve službách autentické kultury setkávání? A co pro nás, Kristovy apoštoly, znamená setkat se s člověkem podle evangelia?,' ptá se také v textu papež. Odpověď vidí především v příběhu o milosrdném Samaritánovi.

František i zde zmiňuje i své setrvalé téma: 'vyjití do ulic'. K tomu uvádí: 'Říkám to stále: mezi zraněnou církví, která vychází do ulic, a nemocnou církví, která je plná sama sebe, bych si bez váhání vybral tu první. Ulice jsou ulicemi světa, kde lidé žijí, kde jsou účinně a citově dosažitelní. Mezi těmito ulicemi jsou také ty digitální, plné lidí, často zraněných: mužů a žen, kteří hledají spásu nebo naději. Také díky internetu může křesťanské poselství jít „až na sám konec země“ (Sk 1,8). Otevřít brány kostelů znamená také otevřít je digitálnímu světu.' (...)

V závěru listu věnuje pozornost i důležitému tématu kvality vítězící nad komunikační kvantitou. Zde navazuje na svého předchůdce Benedikta, když tuto úvahu začíná jeho citátem: '´Křesťanské svědectví nespočívá v bombardování náboženskými zprávami, ale v ochotě darovat sami sebe druhým, „trpělivě a s úctou se zajímat o jejich otázky a pochybnosti na cestě, na níž hledají pravdu a smysl lidského života´ (Benedikt XVI., Poselství ke XLVII. Světovému dni sdělovacích prostředků, 2013). Vzpomeňme si na příběh apoštolů putujících do Emauz. Je třeba zapojit se do dialogu s muži a ženami dnešní doby, abychom chápali jejich očekávání, jejich pochybnosti, jejich naděje, a nabízeli jim evangelium (...).'

Na úplném konci ve svém apelu opět vrací k milosrdnému Samaritánovi, když píše: 'Obraz milosrdného Samaritána, který obvazuje zranění člověka a obmývá je olejem a vínem, ať je nám vzorem. Ať je naše komunikace jako vonný olej na bolest a dobré víno pro radost. Naše světlo ať pochází ne z triků a zvláštních efektů, ale z naší blízkosti zraněným, které s láskou a něhou potkáváme na naší cestě. Nebojte se stát obyvateli digitálního světa. (...)'

Celý text poselství naleznete v příloze

(Foto: R. Albrecht)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou