Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Charity pomáhají na Balkáně

Datum publikace3. 6. 2014, 19.39
TiskTisk

Od poloviny května se rozsáhlá území v Srbsku i v Bosně a Hercegovině ocitla pod vodou. Charita Česká republika a stejně tak řady dalších národních Charit poskytly ze svých krizových zdrojů okamžitou finanční pomoc. Současně též vyhlásily veřejné sbírky. Na začátku června jsou již plány konkrétní pomoci jasnější, stejně jako s nimi související finanční nároky.

Caritas Internationalis ve spolupráci s místními Charitami Srbsko a Bosna a Hercegovina připravily plán na dodávky pomoci obětem více než stodvacetileté vody, která v květnu zasáhla Balkán. Celkovou pomoc vyčíslily na 841 533 eur (přibližně 23,5 mil. Kč) pro Srbsko a 600 000 eur (téměř 16,8 mil. Kč) pro Bosnu a Hercegovinu. Na pokrytí těchto nákladů se budou spolupodílet zejména evropské Charity, včetně Charity ČR.

Charitní pomoc v Srbsku představují dodávky tisíce potravinových a hygienických balíčků pro 23 500 rodin z obcí Obrenovac, Ub, Valjevo, Krupanj a Šabac. Potravinové balíčky zahrnují například 2 l oleje na vaření, 2 kg cukru, 5 plechovek masa, 5 plechovek zeleniny, 10 instantních polévek, 2 kg rýže, 10 multivitaminových prášků, dále kávu, čokoládu atd. V hygienických balíčcích dostanou lidé 3 kg pracího prášku, jar na nádobí, mýdlo, 4 zubní kartáčky a 3 pasty atd. Zasažena byla převážně území, kde se lidé živí farmařením, proto bude pomoc Charit spočívat také v dovozu drůbeže, prasat a krav.

Pomoc Charit v Bosně a Hercegovině se rovněž zaměří na dodání potravinových balíčků, speciálních balíčků pro rodiny s malými dětmi, dodávky pitné vody, balíčky pro čištění vody, léky a také potřeby pro úklid. Sem patří například gumové rukavice (2 000 ks), lopaty (1 200 ks) či gumáky (450 ks). Veškerá pomoc bude rozdělena mezi 8 000 rodin z 18 obcí (Odžak, Orašje, Bijeljina, Tolisa, Tišina, Živinice, Domaljevac, Brčko, Krepšić, Kopanice, Doboj, Maglaj, Janja, Šekovići, Kotor Varoš, Trn, Prijedor, Dolac, Budžak a Trn).

Na pomoc v Srbsku přislíbily poskytnout 300 000 eur Charita Rakousko a 25 000 eur organizace Cordaid (Charita Holandsko), která stejnou částkou přispěje na pomoc v Bosně a Hercegovině, kam poputuje i 250 000 eur od Charity Rakousko. Do společné akce se zapojí také Charita Česká republika. K 3. červnu je stav konta sbírky Charita pro Balkán 275 455 Kč. I tyto prostředky budou využity na pomoc lidem v zasažených oblastech.

Česká pomoc se může v porovnání s jinými Charitami zdát velmi malá. Přesto jsem přesvědčen, že peníze z naší sbírky budou velmi důležitou součástí celkové mezinárodní charitní pomoci,“ říká Lukáš Laube, zastupující vedoucí oddělení humanitární pomoci a rozvojové spolupráce Charity ČR.

Sbírkové konto
Charita ČR současně otevřela sbírku, kam lze posílat finanční dary.
Číslo bankovního účtu: 55660022/0800 u České spořitelny
variabilní symboly:
109 (Srbsko)
102 (Bosna a Hercegovina)

Dárcovská SMS
Pomoc v zahraničí lze podpořit také zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS CHARITASVET na číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč. Charita ČR obdrží 28,50 Kč. Službu zajišťuje Fórum dárců.

(Zdroj: Jan Oulík, Charita ČR)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou