Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

K nedělním modlitbám za mír jsou pozváni všichni lidé dobré vůle

Datum publikace6. 6. 2014, 17.02
TiskTisk

(aktualizováno) K modlitbě za mír se v neděli 8. června 2014 setkají papež František, konstantinopolský patriarcha Bartoloměj, izraelský prezident Šimon Peres a prezident Státu Palestina Mahmúd Abbás. K modlitbám jsou vyzváni i všichni věřící a lidé dobré vůle.

Vatikán: „Nabízím svůj dům, aby hostil toto modlitební setkání. Všichni toužíme po míru. Tolik lidí ho tvoří malými gesty. Mnozí lidé trpí a trpělivě snáší obtíže mnoha snah k jeho vytváření, a všichni – především ti, kdo jsou postaveni do služby svým lidem – máme povinnost být nástroji a tvůrci míru, na prvním místě skrze modlitbu. Utvářet mír je obtížné, avšak žít bez míru je trýznivé. Všichni lidé této země a celého světa nás žádají, abychom před Boha přednesli jejich planoucí touhu po míru.“

Tato slova, která pronesl k prezidentům Palestiny a Izraele papež František během nedávné cesty do Svaté země, připomněl vatikánský tiskový mluvčí Federico Lombardi u příležitosti představení nedělního modlitebního setkání. Ve Vatikánu se s papežem Františkem setkají prezident Státu Palestina Mahmúd Abbás a izraelský prezident Šimon Peres. Na pozvání papeže Františka bude přítomen též konstantinopolský patriarcha Bartoloměj.

K duchovnímu připojení se k této události jsou vyzváni také všichni věřící a lidé dobré vůle. Jak uvedl v dopise apoštolský nuncius v České republice Mons. Giuseppe Leanza, lidé jsou pozváni, aby se v den konání akce modlili za mír a přidružili se tak k úmyslu papeže Františka. 'I všichni muži a ženy dobré vůle se mohou v hloubi svojich srdcí s námi spojit. Tímto způsobem se modlitba za mír, která vzdeje od hrobu svatého Petra, rozšíří do všech končin země. Doufáme, že se tak naplní Pánův příslib: Když budou dva z vás jednomyslně prosit o cokoliv, dostanou to od mého Otce, který je v nebesích,' napsal papež František v dopise adresovaným vatikánským diplomatům, který zveřejnilo Tiskové středisko Konference biskupů Slovenska.

Setkání náboženských představitelů se uskuteční v neděli 8. června 2014 večer. V 18.15 přijede do Vatikánu izraelský prezident, o chvíli později hlava Státu Palestina. Papež František se s každým z nich osobně krátce setká v Domě svaté Marty.

Společné setkání s modlitbami za mír se uskuteční ve Vatikánských zahradách. Podle Lombardiho to má být nejkrásnější místo v zahradách. 

Přítomen bude i konstantinopolský patriarcha Bartoloměj, který bude dopoledne slavit liturgii v kostele sv. Teodora, spravovaném řeckou pravoslavnou komunitou, a který bude ubytován též v Domě svaté Marty.

V závěru setkání zástupci třech náboženství vysadí olivový strom jako symbol míru.

„Svatý otec nechce vstupovat do politických otázek izraelsko-palestinského konfliktu,“ uvedl dnes kustod Svaté země P. Pier Luigi Pizzaballa, podle kterého touží Svatý otec spíše „znovu otevřít dlouho uzavřenou otázku“, „dovolit si snít“ a probudit v srdci každého touhu po míru. „Nikdo nepředpokládá, že po tomto setkání zavládne mír ve Svaté zemi. Očekávání je ale veliké: Všichni mají naději, že se něco změní, protože všichni jsou již unavení,“ uvedl kustod Svaté země.

Dále také upřesnil, že se nebude jednat o jednu společnou modlitbu představitelů tří náboženství, nýbrž o chvíli, kdy se představitelé náboženství setkají, aby se modlili tři samostatné modlitby (židovskou, křesťanskou a muslimskou). „Nebude se jednat ani o liturgickou modlitbu,' řekl P. Pizzaballa vzhledem k nemožnosti společné bohoslužby tří náboženství.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou