Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Nigerijští biskupové vyhlásili šest měsíců modliteb za mír

Datum publikace6. 6. 2014, 16.01
TiskTisk

Nigerijští biskupové předložili šestiměsíční národní program modliteb za mír. Země sužovaná útoky sekty Boko Haram se bude každý měsíc od července do prosince modlit na jeden konkrétní úmysl. Informaci přinesla agentura Fides.

Abuja: V červenci se budou nigerijští věřící modlit za propuštění všech unesených lidí, v srpnu za ty, kdo trpí následky násilí, v září za příslušníky bezpečnostních sil, kteří zemřeli nebo byli zraněni při obraně země. V říjnu bude církev v Nigérii prosit za jednotu, mír a dobrou vládu, v listopadu za odstranění korupce a podporu spravedlnosti a v prosinci za podporu rodinných hodnot, rodiny a za ochranu lidského života.

„Problém Boko Haram může podkopat kompaktnost nigerijských ozbrojených sil, především pokud bychom interpretovali to, co se děje na severu Nigérie, jako náboženský střet mezi křesťany a muslimy,“ komentoval problematiku tamější kardinál John Olorunfemi Onaiyekan s tím, že náboženská interpretace je velmi nebezpečná a o její zavedení usiluje právě sekta Boko Haram. „V armádě žijí křesťané i muslimové, kteří dosud jednali jednotně, jakožto vojáci našich ozbrojených sil,“ vysvětlil Onaiyekan. Vnesení náboženských interpretací by naopak armádu rozložilo.

Podle biskupů budou modlitby probíhat na úrovni rodinné (každá rodina je vyzvaná, aby se v sobotu večer modlila růženec), farní i diecézní (růženec a eucharistická adorace vždy poslední sobotu v měsíci) a národní (pouť do Národního ekumenického centra v Abuje 13. a 14. listopadu 2014).

Teroristická sekta Boko Haram bojuje proti centrální vládě v Nigérii od roku 2009. Podle nejnovější zprávy Norské rady pro uprchlíky zabily její milice jen za letošní rok 3300 lidí. Rada bezpečnosti OSN koncem května zařadila milice Boko Haram na seznam teroristických organizací.

(zdroj: Radio vaticana)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou