Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež k výročí Dne D: Vyloučení Boha přináší smrt

Datum publikace6. 6. 2014, 15.02
TiskTisk

Sedmdesáté výročí vylodění v Normandii je příležitostí ukázat současné generaci vděčnost za velké oběti bojovníků proti nacistickému barbarství, tragické události připomínají, že vyloučení Boha ze života společnosti vede k utrpení. V dopise adresovaném biskupům Paříže a Bayeux to jménem papeže Františka uvádí vatikánský státní sekretář Pietro Parolin.

Vatikán: „Svatý otec vzdává hold početným vojákům, kteří odešli ze svých zemí, aby se vylodili na plážích v Normandii a bojovali s nacistickým barbarstvím,“ píše Parolin, který zároveň dodává, že „papež nezapomíná ani na německé vojáky, kteří byli do tohoto dramatu zataženi, stejně jako na všechny oběti války“. Bitva o Normandii, která vyloděním začala, si v roce 1944 vyžádala stovky tisíců obětí.

Podle Františka je vhodné, aby současná generace vyjádřila velkou vděčnost všem, kdo na sebe vzali tak těžkou oběť, neboť skrze „předávání vzpomínky a výchovu“ je možné vytvářet lepší budoucnost.

Papež podle Parolinova listu také zdůrazňuje drama života bez Boha: „Tato připomínka nás upozorňuje na skutečnost, že vyloučení Boha ze života lidé i společnosti nemůže než přinést smrt a utrpení. Kéž by evropské národy mohly nalézt v evangeliu Krista, krále míru, kořen své historie a zdroj inspirace k vytváření stále bratrštějších a solidárnějších vztahů,“ píše jménem Františka vatikánský státní sekretář.

V závěru František svěřuje otázku míru pod ochranu sv. Benedikty od Kříže (Edith Steinová), patronky Evropy, a Panny Marie.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou