Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Evropští biskupové reagují na odmítnutí iniciativy Jeden z nás

Datum publikace9. 6. 2014, 14.11
TiskTisk

Rozhodnutí Evropské komise nepodniknout žádné legislativní kroky k zastavení financování výzkumu na embryonálních kmenových buňkách může oslabit nástroj Evropské občanské iniciativy zavedený Lisabonskou smlouvou. Ve svém vyjádření to uvádí Komise biskupských konferencí EU (COMECE).

Brusel: S politováním přijala Komise biskupských konferencí EU (COMECE) rozhodnutí Evropské komise, která odmítla předložit legislativní návrh k iniciativě Jeden z nás. Ta požadovala ukončení výzkumu, při němž lze předpokládat ničení lidských embryí, v osmadvaceti zemích se k ní připojilo 1.721.626 lidí.

Koncem května 2014 vyjádřila Evropská komise negativní stanovisko k Evropské občanské iniciativě Jeden z nás s tím, že financování zmíněných výzkumů bylo nedávno schváleno členskými státy EU i Evropským parlamentem a je regulováno přísnými podmínkami. Zpráva komise také dodává, že v letech 2007-2013 financovala EU 27 výzkumných projektů pracujících s embryonálními kmenovými buňkami, na jejich podporu vydala 156,7 milionů euro (4,2 miliardy Kč).

Evropští biskupové: Možné oslabení participativní demokracie

„Sdělení Komise pouze popisuje aktuální zákonný rámec a nepředkládá žádný nový argument k jeho podpoře,“ komentují tento krok ve svém prohlášení evropští biskupové a dodávají, že přesvědčení o zastavení výzkumu na embryonálních buňkách je založeno na etických, právních, vědeckých i ekonomických argumentech.

„Navzdory skutečnosti, že občanská iniciativa je novým a inovativním nástrojem,“ pokračují biskupové, „ jedním z klíčových argumentů pro odmítnutí jakékoliv aktivity se zdá být to, že současný zákonný rámec byl nedávno schválen prostřednictvím demokratického procesu. To může vést k zavádějícímu závěru, že existuje konflikt mezi nástroji reprezentativní demokracie a novějšími nástroji participace (jejichž příkladem je také iniciativa Jeden z nás),“ uvádí ve svém prohlášení COMECE.

Rozhodnutí Evropské komise může podle biskupů oslabit nástroj Evropské občanské iniciativy, zavedený Lisabonskou smlouvou, jehož cílem je překlenout propast mezi zákonodárci a občany, kteří jsou jimi reprezentováni.

Evropští biskupové sdružení v COMECE dále žádají druhé slyšení u Evropské skupiny pro etiku.

Další kroky iniciativy Jeden z nás

Rozhodnutí Evropské komise kritizoval též výkonný výbor iniciativy Jeden z nás, podle něhož je rozhodnutí v rozporu s principy participativní demokracie podpořené v Lisabonské smlouvě. Jak uvádí vyjádření na internetových stránkách iniciativy, v krátké době bude výbor posuzovat možnosti odpovědi, mezi něž může patřit např. odvolání k Soudnímu dvoru EU. Výkonný výbor též prosazuje petici lékařů, právníků a politiků, kteří by Evropskou komisi požádali o přezkoumání iniciativy Jeden z nás z hlediska odborných kompetencí. Výbor též požádá Evropský parlament o zahájení globální diskuse na dané téma.

„V každém případě rozhodnutí Evropské komise nechť neodrazuje křesťany a celou občanskou společnost, aby i nadále podporovali principy, které jsou obsaženy v iniciativě Jeden z nás, i jejich politické návrhy, na národní, jakož i na celoevropské úrovni,“ končí prohlášení evropských biskupů.

Evropská občanská iniciativa je jednou z hlavních inovací obsažených v Lisabonské smlouvě. Nástroj má sloužit k podpoře přímé demokracie v EU tam, kde se pro určité téma vysloví alespoň milion občanů zastoupených minimálně ve čtvrtině členských států. Jeden z nás je jedna z prvních iniciativ, připojilo se k ní 1.721.626 občanů Evropské unie.

Evropská komise zahájila program Horizon 2020 pro výzkum a inovaci. V letech 2014-2020 je na něj vyhrazeno 78,6 miliard euro (2,2 bilionů Kč). Program obsahuje pět částí, které mají být hlavními výzvami pro společnost v tomto období: Klima, energie, zdraví, doprava a městské části. Program zdraví obsahuje také výzkum na embryonálních kmenových buňkách.

Podle Hnutí pro život ČR není dokázáno, že výzkum na embryonálních kmenových buňkách vede k léčbě zachraňující lidský život, na rozdíl od výzkumu na dospělých kmenových buňkách, v němž není používáno lidské embryo.

O bioetických tématech se evropští biskupové sdružení v Comece vyjádřili již v květnu 2012 vydáním publikace „Sexual health“. V úvodu biskupové vyjadřují starost, aby „zájem a dobro lidské bytosti převážilo nad pouhým zájmem společnosti nebo vědy,“ jak uvádí čl. 2 Úmluvy o lidských právech a biomedicíně z Ovieda.

(Zdroj: www.comece.org, www.oneofus.eu, vaticaninsider.lastampa.it, prolife.cz/)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou