Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Ředitelé Katechetických sekcí přijali pozvání do Prahy

Datum publikace9. 6. 2014, 20.16
TiskTisk

Ve dnech 4. - 6. června 2014 hostila Praha setkání ředitelů Katechetických sekcí evropských biskupských konferencí. Do české metropole zavítalo 20 ředitelů a delegátů.

Praha: Činnost této skupiny je provázána s posláním Katechetické podkomise CCEE (Council of the Bishops' Conferences of Europe). Tu vede Mons. Duro Hranic, arcibiskup z arcidiecéze Djakovo (Chorvatsko) a sekretářem je moderátor proběhlého setkání P. Luc Mellet, ředitel Service national de la catéchèse et du catéchuménat v Paříži. V Praze nechyběl ani Rev. Michel Remery, sekretář Komise pro katechezi, školy a univerzity CCEE.

Hlavní částí programu bylo seznámení se se současnou realitou jednotlivých zemí z pohledu katechetického poslání církve. Některé státy neznají jinou praxi než katechezi ve farnosti (např. Francie), jiné naopak rozvíjejí výuku náboženství nebo vzdělávací programy na školách a zároveň katechetické programy připravující ke svátostem ve farnosti. V této oblasti existuje velká rozmanitost a naše úkoly či poslání tedy nejsou vždy stejné. Všichni ale věnujeme velkou pozornost a péči iniciační katechezi pro děti a mládež (křest, eucharistie, biřmování).

V našich diskusích se můžeme obohatit ve dvou hlavních bodech:

  • Neustálý vývoj v práci a prohlubování úsilí na katechetickém poli, který spadá do misijní dynamiky celé církve (především ústřední postavení Božího slova v katechetickém procesu; farnost jako místo zkušenosti v Těle Kristově);
  • Rostoucí význam katecheze dospělých (svátostná a příležitostní katecheze).

Na setkání jsme také připomněli to, že Rok víry, který zahájil papež Benedikt XVI. a který zakončil v Římě na Svatopetrském náměstí papež František, měl připomenout 50 let od svolání II. vatikánského koncilu a 20 let od promulgace Katechismu katolické církve. Kladl si za cíl motivovat místní církve, aby znovu objevily místo a důležitost katechismu nebo katechetických textů koncilních dokumentů v křesťanské formaci. V tomto směru byly podniknuty různé iniciativy jak na úrovni jednotlivých diecézí, tak na národní úrovni (veřejné katecheze, výstavy, konference, formační setkání pro katechety a pastorační pracovníky, poutě) či během mezinárodního katechetického kongresu (CPPNE, 26 - 28. září 2013 v Římě), kterého se zúčastnilo velké množství katechetů a kde papež František zdůraznil, že je důležitější „být“ opravdovým katechetou než konat katechezi. Někteří ředitelé referovali také o semináři Vývoj katecheze v dnešním světě, zejména v Evropě, který se konal v únoru tohoto roku ve Vatikánu.

Naše další setkání bude příležitostí promluvit si o katechezi na Světových dnech mládeže a o katechetických výzvách, které přináší do církve stále větší počet dospělých, kteří konvertují na katolickou víru.

Během uplynulých dvou dnů jsme také měli možnost setkat se s různými zajímavými osobnostmi naší církve (Mons. Karel Herbst SDB, Mons. Tomáš Holub, kardinál Dominik Duka, OP) a také se seznámit s katechetickými a pastoračními aktivitami v mezinárodní augustiniánské farnosti sv. Tomáše na Malé Straně.

Všichni jsme zakoušeli bratrskou atmosféru a odjížděli jsme povzbuzeni a pozitivně naladěni.

(Autor: Mariusz Kuźniar, ředitel Katechetické sekce ČBK)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou