Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Sto padesát milionů dětí je nuceno pracovat

Datum publikace11. 6. 2014, 15.49
TiskTisk

Výzvou proti využívání dětské práce zakončil papež František svou středeční generální audienci. Učinil tak u příležitosti Světového dne proti dětské práci, který si světové společenství připomíná 12. června 2014.

Vatikán: V závěru generální audience papež s letákem Světového dne v rukou prohlásil: „Desítky milionů dětí – slyšíte dobře: desítky milionů! – jsou nuceny pracovat v ponižujících podmínkách, jsou vystaveny různým způsobům otroctví, zneužívání, špatnému zacházení a diskriminacím.“

Papež následně vyzval mezinárodní společenství, aby rozšířilo společenskou ochranu mladistvých. K přítomným lidem – a zejména k rodinám – se obrátil s výzvou, aby se zasazovali o prosazování ochrany důstojnosti a zdravého růstu dětí. „Pokojné dětství umožní dětem, aby se dívaly na děti i na budoucnost s důvěrou. Všechny vás vyzývám, abyste prosili Pannu Marii, která v náručí chovala Ježíše, za tyto děti, které jsou využívány skrze práci a také skrze zneužívání,“ uvedl římský biskup.

Během generální audience mluvil papež František i o daru bázně Boží, který člověka upozorňuje, žije-li v hříchu. „Když někdo žije špatně (…), když využívá ostatní, když je týrá, když žije pouze pro peníze, pro marnivosti, moc nebo pýchu, svatá bázeň Boží nás upozorňuje: Pozor! Se vší touto mocí, se všemi těmito penězi, s veškerou tvou pýchou, s celou tvou marnivostí nebudeš šťastný. Nikdo si nemůže vzít na druhý břeh ani peníze, ani moc, ani marnivost nebo pýchu. Nic! Můžeme si vzít s sebou pouze lásku, kterou nám dá Bůh Otec, Boží pohlazení, námi přijaté z lásky,“ prohlásil papež.

Světový den proti dětské práci si světové společenství připomíná od roku 2002, a to vždy 12. června. Podle organizace UNICEF se odhaduje, že na celém světě pracuje 150 milionů dětí mezi 5 a 14 lety. Dětská práce je podle organizace současně příčinou i důsledkem chudoby a ohrožuje vzdělání nebo bezpečnost dětí.

(foto: Roman Albrecht)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou