Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Církev se mediálně připravuje na synod o rodině

Datum publikace16. 6. 2014, 18.55
TiskTisk

Tiskoví mluvčí evropských biskupských konferencí se na svém každoročním setkání během minulého týdne mj. intenzivně věnovali přípravě na podzimní synodu o rodině svolanou papežem Františkem. Toto setkání pracovníků komunikujících s novináři se ve dnech 11. - 14. června 2014 konalo v Lisabonu.

Lisabon: Tiskoví mluvčí a pracovníci tiskových středisek evropských biskupských konferencí (sdružených v CCEE) se na svém pravidelném setkání v minulém týdnu intenzivně věnovali přípravě na podzimní synodu o rodině svolanou papežem Františkem. V semináři kongregace otců dohoniánů v Lisabonu nad tímto tématem diskutovalo 50 účastníků akce, v čele s tiskovým mluvčím Svatého stolce P. Federico Lombardim a kardinálem Lorenzo Baldisserim, sekretářem biskupské synody.

Pracovní setkání mluvčích uvdl otec Duarte da Cunha, sekretář Rady evropských biskupských konferencí, když vytyčil hlavní úkoly těch, kteří pracují v církevních médiích: „Jaký má být náš hlavní cíl naší komunikace? Komunikovat Ježíše Krista. Jeho jako osobu. Je velkým rizikem těch, kdo v církvi komunikují, aby upoutávali pozornost na sebe, nikoliv na Krista. Když chceme, aby naše komunikace byla účinná, musí nám druhá strana naslouchat. Musíme proto k tomu získat pozornost. Církev se musí snažit, aby jí bylo nasloucháno.“

Netradiční pohled na současného papeže Františka jako na „globálního komunikátora“ poskytl šéfredaktor rakouské katolické zpravodajské agentury Kathpress Paul Wuthe. Mimo jiné upozornil na skutečnost, že církevní sdělovací prostředky by měly mluvit o celé agendě Svatého otce, nikoliv jen o jeho mediálně nejatraktivnějších aktivitách. Připomněl též, že 'příběh' papeže Františka je 'příležitostí pro celou církev, a dláždí cestu k opravdovému dialogu se světem. Nezískal totiž jen srdce lidí, ale také změnil postoje mnoha novinářům, kteří jsou nyní mnohem otevřenější a připraveni naslouchat postojům církve.'

Pracovníci církve v oblasti mediální komunikace se spolu s přizvanými odborníky shodli na tom, že je nutné mimořádný synod dobře komunikovat jak uvnitř církve, tak i vůči společnosti. Prvním úkolem je dobře vysvětlit to, co tento mimořádný synod pro církev znamená. Druhým úkolem pak je dbát na citlivé pojetí tématu rodiny, které předložil papež František skrze dotazník celé církvi (k získání informací o pastoračních modelech a výzvách).

Delegátem České biskupské konference na biskupské synodě o rodině bude olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Zahájení synodu se uskuteční v neděli  5. října 2014 ve Vatikánu.

Autor článku: Václav Ettler
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou