Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Hnutí Pro život chce napadnout způsob užití potrat. tablety

Datum publikace16. 6. 2014, 14.32
TiskTisk

V těchto dnech byla na český trh uvedena nová tzv. potratová tableta, která umožňuje usmrcení dítěte do 49. dne těhotenství. Hnutí Pro život ČR upozorňuje na rizika přípravku, a současně spolupracuje s právníky i gynekology na podání k soudu stran způsobu použití preparátu.

Hnutí Pro život ČR chce napadnout způsob použití tzv. potratové tablety soudní cestou. Sdružení to uvádí na svých internetových stránkách.

V těchto dnech byly na český trh zavedeny preparáty MifegyneMispregnol, které umožňují zabití dítěte do 49. dne těhotenství. Podle edukačních materiálů, které k lékům dodává distribuční firma Nordic Pharma, užije žena ve zdravotnickém zařízení tři tablety Mifegynu způsobující potrat. Následně může lékař ženu propustit. Po 36 hodinách užije žena tabletu Mispregnolu, která plod vypudí z těla. A právě možný potrat mimo zdravotnické zařízení je podle Hnutí pro život v rozporu se zákony: „K samotnému potratu tak může dojít mimo zdravotnické zařízení, což je v rozporu s českou legislativou i s podmínkami registrace SÚKLu,“ píše Hnutí Pro život.

Podle hnutí tzv. potratová pilulka prodlužuje trauma z potratu a umírání dítěte na tři dny i se všemi psychickými dopady a přesouvá psychologické břemeno z přímého zabití dítěte na ženu. Navíc ženu nechává se všemi riziky domácího potratu (vykrvácení, šok, komplikace) osamocenou.  

„V době, kdy česká populace vymírá, nabízí stát místo pomoci rodinám další metodu zabíjení. Gynekologové propagují tento způsob potratu jako šetrnější. Důsledek potratu je však vždy stejný: mrtvé dítě, zraněná matka,“ uvádí Hnutí Pro život ČR.

Tablety Mifegyne, MispregnolMedabon schválil Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL) loni v červnu. Hnutí Pro život zorganizovalo petici proti zavedení přípravku, pod kterou se podepsalo více než 70 tisíc lidí.

Mifegyne (účinná látka mifepriston) je antihormon, který blokuje účinky hormonu progesteronu nutného pro pokračování těhotenství. Jeho požití vede k usmrcení dítěte v děloze matky. Mispregnol (účinná látka misoprostol) pak způsobuje vypuzení mrtvého těla potraceného dítěte. Po týdnu se žena musí dostavit ještě jednou na kontrolu.

(ilustrační foto)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou