Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Generální sekretáři jednají při Radě Evropy

Datum publikace19. 6. 2014, 14.07
TiskTisk

Poznání fungování Rady Evropy (RE) a život křesťana v EU jsou hlavními tématy setkání generálních sekretářů Rady evropských biskupských konferencí (CCEE). Začíná ve čtvrtek 19. června 2014. Za ČBK se jednání ve Štrasburku  účastní generální sekretář ČBK Mons. Tomáš Holub.

Štrasburk: „Úloha a váha Rady Evropy mezi jednotlivými národy kontinentu – nejen v politickém smyslu, ale především na společenské a kulturní úrovni – je taková, že se nám zdálo vhodné odebrat se do Štrasburku,“ vysvětlil generální sekretář CCEE Duarte da Cunha důvod setkání, které dnes začíná právě ve Štrasburku. Do neděle se jej účastní zástupci více než tří desítek biskupských konferencí. Za Českou biskupskou konferenci je na jednáních přítomen její generální sekretář Mons. Tomáš Holub.

“Chceme lépe porozumět fungování Rady Evropy, prohloubit naše vzájemné poznání a přinést hlas církve. Věříme totiž, že poslání podporovat a chránit lidská práva, právní stát a demokracii, na kterých stojí Rada Evropy, dostává svůj plný význam v té míře, v jaké prosazuje mír, celkový rozvoj člověka a obranu svobody a života, jež leží v srdci poslání církve,“ uvedl Duarte da Cunha.

„V tomto společném úsilí je naléhavě nutné, aby si křesťané a církve stále více uvědomovali otázky, které se projednávají na evropské úrovni, a rozuměli jim. Stejně tak je nutné, aby jim bylo nasloucháno jakožto zástupcům společnosti, a aby se křesťané stávali protagonisty tam, kde se rozhoduje.“

V úvodním bloku setkání mj. promluví zástupce Svatého stolce při Radě Evropy ( RE) Mons. Ignazio Ceffalia na téma „Rada Evropy a výzvy pro církev“.

Páteční jednání budou probíhat v prostorách RE. Účastníci se např. setkají se zástupkyní generálního sekretáře RE Gabriellou Battainovou Dragoniovou nebo s generálním sekretářem Parlamentního shromáždění RE Wojciechem Sawickim. Soudce Vincent Se Gaetano bude zase hovořit o aktivitách Evropského soudu pro lidská práva.

Na čtyřdenním jednání budou přítomni také zástupci biskupských konferencí Afriky, Asie a Oceánie, s nimiž mají evropští sekretáři hovořit o vnímání Evropy v celosvětovém kontextu.

Setkání bude ukončeno v neděli 22. června 2014 mší svatou za Evropu ve štrasburské katedrále.

(foto: Council of Europe, Wikimedia Commons)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou