Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Apoštolský nuncius Leanza poprvé v Brně

Datum publikace24. 6. 2014, 8.52
TiskTisk

Na pozvání brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho navštíví apoštolský nuncius v České republice Mons. Giuseppe Leanza jihomoravskou metropoli. Jde o jeho první návštěvu Brna během svého působení v naší zemi.  V neděli  29. června 2014 od 10.30 hodin bude v katedrále sv. Petra a Pavla předsedat slavnostní bohoslužbě ke cti patronů brněnské diecéze, sv. Petra a Pavla.

Brno: Apoštolským nunciem pro Českou republiku byl Mons. Giuseppe Leanza jmenován Svatým otcem  Benediktem XVI. dne 15. září 2011.

Mons. Giuseppe Leanza se narodil 2. ledna 1943 v italském městě Cesarò. Na kněze byl vysvěcen 17. července 1966 a inkardinován do diecéze Patti. V roce 1970 začal studovat na Papežské církevní akademii v Římě. V roce 1972 získal doktorát z kanonického práva a vstoupil do diplomatických služeb Svatého stolce. Následně působil na nunciaturách v Paraguay, Ugandě a Spojených státech amerických. Od roku 1984 pracoval v Sekci pro vztahy se státy na Státním sekretariátu papežské kurie.

Dne 22. září 1990 přijal z rukou kardinála Casaroliho biskupské svěcení a byl jmenován titulárním arcibiskupem lilibejským. V červenci 1990 se stal apoštolským nunciem na Haiti, o rok později byl jmenován apoštolským nunciem v Zambii a Malawi. Následně byl 29. dubna 1999  ustanoven apoštolským nunciem pro Bosnu a Hercegovinu a 15. května 2002 rovněž pro Slovinsko a Makedonii. Od 22. února 2003 pak působil jako apoštolský nuncius v Bulharsku a od 22. února 2008 v Irsku. Před třemi lety ho Svatý otec jmenoval apoštolským nunciem pro Českou republiku. Mons. Leanza hovoří italsky, francouzsky, anglicky a španělsky.

V Brně bude mši slavit v českém jazyce. Kázání, které pronese v italštině,  bude tlumočeno.

(Ze zprávy Tiskového střediska ČBK)

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou