Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Čech se vrací z konfliktem zmítané Středoafrické republiky

Datum publikace26. 6. 2014, 18.13
TiskTisk

Včera (25. června) se do vlasti vrátil český dobrovolník Vojtěch Bílý, který působil celý poslední školní rok ve Středoafrické republice jako učitel, kontakt pro světová média v období konfliktu a humanitární pracovník pomáhající vnitřním uprchlíkům. V Africe působil díky podpoře obecně prospěšné společnosti SIRIRI.

Praha: Vojtěch Bílý je dvacetiletý absolvent prestižního gymnázia ve francouzském Dijonu, původem z Plzně. Do Středoafrické republiky odletěl s původním cílem podpořit bozoumskou střední školu v roli učitele biologie a tělocviku a také místní stacionář pro sirotky z pozice vychovatele. To vše s podporou zejména jedné ze zakladatelek a dobrovolnic SIRIRI, o.p.s Ludmily Böhmové a italského misionáře Aurelia Gazzery.

Konflikt probíhající ve Středoafrické republice s proměnlivou intenzitou od prosince 2012 částečně pozměnil původní Vojtěchovy záměry. Na místě se stal kontaktní osobou pro některá česká (lidovky.cz, IHNED.cz) a také světová média (BBC). V dobách přímého ohrožení ve městě Bozoum se stal Vojtěch společně s misionáři koordinátorem uprchlíků, kteří v tisících přicházeli hledat bezpečí na misii, kde působil. Několikrát se dokonce účastnil v pozorovatelské roli vyjednávání s rebely o míru, která na místě organizují misionáři, konkrétně pak již zmiňovaný Aurelio Gazzera.

Vojtěch Bílý odjel do Středoafrické republiky v září 2013 s podporou obecně prospěšné společnosti SIRIRI. SIRIRI je nezisková organizace zabývající se pomocí „dárcovským sirotkům”. To jsou země, které leží mimo zájem oficiální pomoci, ale bez finančních i jiných příspěvků ze zahraničí se neobejdou. Momentálně organizace působí ve Středoafrické republice, kde rozvíjí zemědělství, zdravotnictví a školství. Hlavním cílem projektů SIRIRI ve Středoafrické republice je výsledná nezávislost zdejších obyvatel na pomoci zvenčí. SIRIRI umožňuje místním lidem postavit se na vlastní nohy a díky spojení s místní komunitou se to opravdu daří. Organizaci podpořily i známé osobnosti, jako je profesor Jan Sokol, ekonom Tomáš Sedláček, diplomat Pavel Fischer a biskup Václav Malý.

(Zdroj: Karel Plechl, ředitel SIRIRI; ilustrační foto)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou