Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Církev dá na Litoměřicku práci nezaměstnaným

Datum publikace26. 6. 2014, 11.16
TiskTisk

Až několik desítek uchazečů o zaměstnání by mohlo získat během následujícího roku novou práci na Biskupství litoměřickém nebo jednotlivých farnostech litoměřické diecéze, která se rozkládá na území Ústeckého, Libereckého, Středočeského, Královéhradeckého a Karlovarského kraje. Nová pracovní místa, která se chystá církev v těchto regionech za významné pomoci Úřadu práce ČR (ÚP ČR) vytvořit, budou souviset především se správou a údržbou majetku.

Litoměřice: Na vzájemné spolupráci se dohodli během společného jednání na půdě Biskupství litoměřického zástupci ÚP ČR, vládní Agentury pro sociální začleňování a generálního vikáře litoměřické diecéze. Její podstatou je především podpora zaměstnanosti ve výše uvedených regionech, spolupráce v oblasti sociálního podnikání a v neposlední řadě také udržitelnost nově vytvořených pracovních míst.

Biskupství tak navazuje na Deklaraci o spolupráci při zaměstnávání obtížně umístitelných uchazečů, kterou v dubnu letošního roku společně podepsali předseda České biskupské konference kardinál Dominik Duka a generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková.

Podpisem vyjadřujeme snahu podpořit tvorbu pracovních příležitostí, a to zejména pro mladé lidi a osoby starší, které jsou dlouhodobě nezaměstnané. Navazujeme tak na již existující spolupráci ÚP ČR s některými biskupstvími či charitami,“ uvedl tehdy mimo jiné kardinál Dominik Duka.

Prostřednictvím vytváření pracovních míst v rámci aktivní politiky zaměstnanosti je možno zajistit realizaci společenské a sociální odpovědnosti vůči obtížně umístitelným uchazečům o zaměstnání. Patří mezi ně nejen už zmiňovaní mladí a lidé nad 50 let. Ale také uchazeči po rodičovské dovolené, lidé se zdravotním postižením, zkrátka všichni, u kterých dochází ke kumulaci pracovního znevýhodnění a je možné zajistit jim práci v místech jejich bydliště,“ doplňuje Marie Bílková.

Podle generálního vikáře P. Stanislava Přibyla by bylo Biskupství litoměřické rádo vnímáno jako solidní zaměstnavatel, dodržující etické principy a křesťanské hodnoty při samozřejmém dodržování příslušných právních norem.

Osobně považuji aktivity, které přinášejí užitek potřebným a pomáhají zkvalitnit život našich spoluobčanů, jako prioritu, jako poslání, které bude nyní snadněji realizovatelné ve světle procesu částečného majetkového vyrovnání mezi státem a církví a přípravě zákona o sociálním podnikání,“ zdůrazňuje.

ÚP ČR je připraven poskytnout nejen finance, ale také možnosti vzdělání a další služby, které zvýší šance dlouhodobě nezaměstnaných na získání nové práce.

Jedná se hlavně o komplexní poradenství, rekvalifikace šité na míru zaměstnanci i zaměstnavateli nebo třeba předvýběr vhodných kandidátů,“ shrnuje ředitel Krajské pobočky ÚP ČR v Ústí nad Labem Radim Gabriel.

(Zdroj: Kateřina Beránková, tisková mluvčí Úřadu práce ČR; ilustrační foto)

Autor článku: Jana Michálková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou