Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zemřel jezuita P. Josef Cukr

Datum publikace27. 6. 2014, 22.25
TiskTisk

Ve věku 97 let zemřel ve čtvrtek 26. června 2014 P. Josef Cukr, SJ, politický vězeň nacismu i komunismu, dlouholetý duchovní správce Bohosudova na Teplicku a v posledních letech člen jezuitské komunity na Velehradě. Rozloučení se zesnulým se uskuteční ve středu 2. července 2014 při mši svaté od 15.00 hodin ve velehradské bazilice. Poté bude jeho tělo uloženo do řádového hrobu na zdejším hřbitově.

Velehrad: P. Josef Cukr se narodil 2. ledna 1917 v Boršicích na Moravském Slovácku a vyrůstal v nedalekém mlýně. Po maturitě na velehradském gymnáziu vstoupil v roce 1936 do jezuitského noviciátu v Benešově, kde absolvoval i filozofická studia, která ukončil v roce 1941. Poté působil rok na Velehradě. Po dvou letech teologických studií v Praze byl zatčen za odposlouchávání porad gestapa a předávání těchto informací odboji. Část trestu strávil v pankrácké věznici a část v koncentračním táboře Terezín. Teologická studia dokončil v Anglii na Heythrop College, kde byl 12. září 1946 vysvěcen na kněze.

Po návratu do vlasti byl poslán obnovit gymnázium v Bohosudově, o jehož chod se jako ministr staral až do roku 1949. Během třetí probace na Hostýně byl v roce 1950 stejně jako všichni řeholníci zatčen a internován. Vojnu strávil v letech 1950–1952 v Pomocných technických praporech. Během této služby byl zatčen a odsouzen k jedenácti letům vězení. Seznam míst, kde byl vězněn a nuceně pracoval, obsahuje všechny těžké věznice jako Mírov, Pankrác, Jáchymov, Kartouzy a Leopoldov. Po velké amnestii v květnu 1960 odešel na Slovácko, kde pracoval jako skladník v Huštěnovicích u Uherského Hradiště. Když mu byla v roce 1968 umožněna kněžská služba, vrátil se do Bohosudova k bazilice Panny Marie. Slavné sliby složil dne 15. srpna 1969 v kostele sv. Ignáce v Praze. V Bohosudově působil jako duchovní správce až do konce komunismu. Díky němu zde v této době nezaniklo poutní místo.

V těchto dvaceti letech opravil nejen bohosudovskou baziliku, ale i dalších deset kostelů v okolí. Po odchodu sovětských vojsk z objektu bohosudovského gymnázia převzal budovy, obnovil zde gymnázium a inicioval zřízení základní školy. V milovaném Bohosudově působil dalších jedenáct let a v září 2001 odešel na Velehrad. Zde žil v jezuitské komunitě a vypomáhal v duchovní správě. Ve čtvrtek 26. června 2014 před třetí hodinou odpoledne odevzdal svou duši Pánu.

P. Josef Cukr se stal nositelem medaile Za zásluhy I. třídy, kterou mu v roce 1999 udělil prezident Václav Havel, a od října 2006 čestným občanem města Krupky, jehož součástí je Bohosudov.

Soubory ke stažení

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou