Lupa
Obsah Obsah
Portál

Charita pomůže Kambodžanům deportovaným z Thajska

Datum publikace1. 7. 2014, 11.45
TiskTisk

Charita Česká republika vyslyšela žádost Kima Rattana, ředitele Charity Kambodža, a uvolní 150 000 Kč z krizového humanitárního fondu na pomoc kambodžským migrantům. Ti jsou nuceni odejít kvůli současným politickým nepokojům ze sousedního Thajska.

Kambodža: Ve zprávě Charity Kambodža se uvádí, že na hranici Thajska a Kambodže se ocitlo okolo 225 tisíc žen a mužů původem z Kambodži, kteří do Thajska migrovali za prací. Mezi uprchlíky je přibližně 74 300 žen a 15 200 dětí. Lidé opouští Thajsko, kde se ujala moci armáda, ve strachu ze zatčení a po hromadném propouštění ze strany svých thajských zaměstnavatelů. Na hraničních přechodech, kde se tísní tisíce lidí, pomáhají situaci řešit různé neziskové organizace včetně Charity Kambodža i kambodžské vládní orgány.

Charita Kambodža díky velkému množství dobrovolníků zajišťuje rozdávání potravin lidem cestujícím do vzdálených oblastí. Kromě potravin a jídla je potřeba zajistit také další dopravu, neboť 200 vojenských nákladních vozidel, které poskytla kambodžská vláda, jezdí pouze do provincií Banteay Meanchey, Battambang, Pursat a Siem Reap. Navíc přepravní podmínky jsou velice špatné, vozidla přeplněná a ve špatném stavu. Malé děti, těhotné a kojící ženy musí čekat dlouhé hodiny a snášet špatné podmínky cesty.

Velká koncentrace uprchlíků s sebou přináší také velké množství odpadků. Sílí tlak na zajištění sanitačních zařízení. I přes množství již instalovaných mobilních latrín zůstává problémem jejich čistota. Hrozí tak nákaza nemocemi špinavých rukou a jejich rychlé šíření.

Uprchlíci čekají dlouhé hodiny a čelí nepřízni a rozmarům počasí. Spěšná deportace způsobila, že s sebou nemají nic na spaní. Kapacita ubytovacích zařízení a dostupných mobilních přístřešků byla již vyčerpána.

Finanční prostředky Charity ČR budou využity na plánovanou pomoc, která zahrnuje poskytnutí jídla a vody na deset dnů, přepravu ve dvaceti autobusech z hraničního přechodu Poipet do provincií Kampong Cham a Kampong Thom. Dále budou pořízeny stany a mobilní latríny.

Situace na thajsko-kambodžské hranici je vskutku krizová. Věříme, že se nám v rámci celosvětové charitní sítě podaří zajistit dostatek finančních prostředků na potřebnou pomoc lidem, kteří musí tak náhle opustit Thajsko,“ komentuje pomoc Charity ČR Lukáš Laube, zástupce vedoucí oddělení humanitární pomoci a rozvojové spolupráce.

Krizový humanitární fond Charity ČR čerpá prostředky z Tříkrálové sbírky, do které se v roce 2014 podařilo vybrat téměř 83 milionů Kč.

Foto: http://svet.charita.cz/pro-novinare/fotografie-nejen-z-projektu/deportace-kambodzanu-z-thajska/.

(Zdroj: Jitka Kozubková, Charita ČR)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou