Prohlášení vedení CCEE k ukřižování lidí v Deir Haferu

Vedení Rady evropských biskupských konferencí (CCEE) ostře odsoudilo ukřižování osmi lidí v Sýrii. Tyto činy podle něj zneužívají náboženství a brání usmíření v zemi.
Publikováno: 30. 6. 2014 17:20

St. Gallen: Vedení Rady evropských biskupských konferencí (CCEE) odsoudilo ukřižování osmi lidí, k němuž došlo poblíž syrského Aleppa. Na náměstí ve městě Deir Hafer členové radikální organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) ukřižovali osm bojovníků z rivalské skupiny, které považovali za „příliš umírněné“.

„Vedení CCEE vyjadřuje velké rozhořčení a odsuzuje podobné činy,“ píše se v prohlášení, pod kterým je podepsaný předseda CCEE, kardinál Péter Erdö, a místopředseda CCEE, kardinál Angelo Bagnasco. „Tyto činy, jež využívají náboženství k ospravedlnění mimosoudního trestu, brání jakémukoliv pokusu o smíření v zemi, která je již mnoho let bitá bratrovražednou válkou,“ uvádí v prohlášení.

Extremistická organizace ISIL usiluje o vznik samostatného chalífátu v částech území Iráku a Sýrie. Hnutí bylo původně napojené na teroristickou organizaci Al-Káida, které však odepřelo poslušnost. Organizace ISIL působí také na území Sýrie v občanské válce na straně povstalců.

Autor článku:
Ondřej Mléčka

Programové tipy Radia Proglas na 35. týden 2019

V týdnu od 26. srpna naladíte na Proglasu například reportáž o projektu Dobrokáva nebo pořad věnovaný organizaci Sananim, která pomáhá lidem se závislostí na hazardu.
23.08.2019

Historická poutní cesta do Říma kandiduje na zařazení do fondu světového dědictví UNESCO

Via Francigena, poutní cesta vedoucí přes celý starý kontinent od Canterbury do Říma, kandiduje na zápis do fondu světového dědictví UNESCO. Kromě Itálie kandidaturu podpořily Velká Británie, Francie a Švýcarsko.
23.08.2019

Kustod Svaté země: Sýrie byla před válkou příkladem integrace křesťanů i muslimů

Františkánský kustod Svaté země, otec Francesco Patton, který se v těchto dnech účastní mítinku v Rimini, kde měl přednášku, mluvil s redaktorem Vatikánského rozhlasu o situaci ve Svaté zemi, jež zahrnuje stát Izrael, Palestinu, Sýrii, Jordánsko a Libanon, a to v souvislosti s migrací.
22.08.2019

Církevní školy - známka kvalitního vzdělání

Celkem 95 katolických škol otevře opět své brány v pondělí 2. září. Nově mezi nimi bude také Gymnázium sv. Augustina v Praze, to naváže na mateřskou a základní školu, které již řád augustiniánů na Praze 4 provozuje.
22.08.2019

Karlovy Vary mají biskupa. V největším českém lázeňském městě bude nově působit František Radkovský.

Obyvatelé Karlovarského kraje mají od tohoto týdne nového souseda. Je jím emeritní plzeňský biskup František Radkovský, který se z Plzně přesunul do Karlových Varů. Bydlí na faře u kostela Povýšení sv. Kříže v Rybářích. Některé své plzeňské aktivity si i přesto ponechá. Při této příležitosti jsme biskupovi Františkovi položili několik otázek.