Prohlášení vedení CCEE k ukřižování lidí v Deir Haferu

Vedení Rady evropských biskupských konferencí (CCEE) ostře odsoudilo ukřižování osmi lidí v Sýrii. Tyto činy podle něj zneužívají náboženství a brání usmíření v zemi.
Publikováno: 30. 6. 2014 15:20

St. Gallen: Vedení Rady evropských biskupských konferencí (CCEE) odsoudilo ukřižování osmi lidí, k němuž došlo poblíž syrského Aleppa. Na náměstí ve městě Deir Hafer členové radikální organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) ukřižovali osm bojovníků z rivalské skupiny, které považovali za „příliš umírněné“.

„Vedení CCEE vyjadřuje velké rozhořčení a odsuzuje podobné činy,“ píše se v prohlášení, pod kterým je podepsaný předseda CCEE, kardinál Péter Erdö, a místopředseda CCEE, kardinál Angelo Bagnasco. „Tyto činy, jež využívají náboženství k ospravedlnění mimosoudního trestu, brání jakémukoliv pokusu o smíření v zemi, která je již mnoho let bitá bratrovražednou válkou,“ uvádí v prohlášení.

Extremistická organizace ISIL usiluje o vznik samostatného chalífátu v částech území Iráku a Sýrie. Hnutí bylo původně napojené na teroristickou organizaci Al-Káida, které však odepřelo poslušnost. Organizace ISIL působí také na území Sýrie v občanské válce na straně povstalců.

Autor článku:
Ondřej Mléčka