Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Velehrad přivítá vzácné návštěvníky ze Zambie

Datum publikace2. 7. 2014, 17.37
TiskTisk

Skupina zambijských bohoslovců a jejich představených v těchto dnech navštěvují české a moravské farnosti. Začátek prázdnin tak tráví spolu s různými křesťanskými společenstvími napříč republikou, kde jsou vůbec poprvé. Setkat se s nimi můžete i na Velehradě.

Velehrad: Jejich bohoslovecká schola vystoupí v rámci Večera lidí dobré vůle a doprovodí i sobotní poutní mši svatou. Jejich program skýtající i prostor pro osobní setkání můžete dopodrobna poznat na stránkách českých Papežských misijních děl. Ale kdo vlastně tvoří tuto sympatickou osmičlennou skupinu zambijských kněží a bohoslovců?

P. Bernard Makadani Zulu (46) – ředitel Papežských misijních děl v Zambii

Pochází ze čtyř dětí. Po studiu filosofie a teologie byl 18. srpna 1996 vysvěcen na kněze. Od srpna 2000 do roku 2004 pracoval jako hlavní ekonom Diecéze Chipata. V roce 2002 připravil v rámci Papežského misijního díla dětí knihu pro misijní animaci dětí. Kniha vyšla v místním jazyce a je dodnes používaná pro misijní práci. Od roku 2003 až dosud má na starosti jako národní ředitel Papežská misijní díla v Zambii.  O svém poslání říká: “Práci pro Papežská misijní díla chápu jako dílo prozřetelnosti. Společenství a solidarita umožňuje mladým církvím růst a dospívat. Všem lidem v Česku děkuji za solidaritu a přátelství.“

P. Dennis Phiri  (45) - rektor semináře sv. Dominika, Lusaka – Zambie

Vyrostl ve velké rodině dvaceti vlastních i nevlastních sourozenců. Po absolvování základní školy nastoupil do malého semináře. Inspirován svou sestrou, která se rozhodla pro duchovní povolání řeholní sestry, se také nadchl pro cestu zasvěceného života. Po tomto rozhodnutí následovala duchovní formace v katolických vzdělávacích institucích, která jej dovedla ke kněžskému svěcení v roce 1995. Jako kněz dostal v od biskupa různé úkoly, mezi něž patřila i péče o bohoslovce. Tato služba jej velmi naplňuje a posledních pět let pracuje jako přednášející a rektor semináře svatého Dominika v Lusace.

Harrison Banda (27) - bohoslovec

Pochází z rodiny se sedmi dětmi, kde se oba rodiče živí zemědělstvím.  I tak se mu od nich dostává velké podpory při cestě ke kněžství.  Své rozhodnutí pro duchovní cestu učinil poté, co si uvědomil, jaký je nedostatek těch, kteří by přinesli evangelium starým a bezmocným obyvatelům své země. Prostřednictvím kněžství chce najít spásu jak pro sebe, tak pro lidi kolem sebe. Rád by přinesl evangelium do všech koutů země, ať už hlásáním nebo hudbou. Rád hudbu skládá i poslouchá, hraje na bubny a perkuse. Baví jej volejbal a ve volném čase běhá. 

Cedrick Mweshi  (30) - jáhen

Má své kořeny na severozápadu Zambie, kde se narodil jako třetí z šesti sourozenců. Po střední škole absolvoval duchovní formaci u misionářů komboniánů. Nestal se ale řeholníkem a rozhodl se stát se diecézním knězem. Jako jáhen očekává kněžské svěcení v polovině srpna tohoto roku. Pro duchovní cestu se nadchl již v dětství, kdy byl ministrantem ve své farnosti. Hraje na akustickou kytaru, basovou kytaru, bubny a perkuse.

Clinton Chota  (24) - bohoslovec 

Jeho rodina pochází ze severu Zambie. Má tři mladší sourozence. Po základní škole vedly jeho kroky do malého semináře v Lubushi. Ještě na střední škole mu jeho přátelé v legraci kvůli jeho postavě a vizáži oslovovali „otče“, což ale odmítal. Kořeny svého povolání vidí v příkladu kněze ve své farnosti, který se velmi pěkně staral o něj i o ostatní z jeho rodiny.

Gerald Daka (26) - bohoslovec

Narodil se na východu Zambie. Je jediné dítě, jeho otec mu zemřel. Studuje za diecézi Chipata a nyní je v pastoračním ročníku, takže vypomáhá ve farnosti Vubwi. Rodina ho při jeho rozhodování jít do semináře velmi podporovala. Svým povoláním touží sloužit Bohu i svým bližním, chce tímto způsobem najít svou spásu. Ze svých koníčků uvádí různé žánry literatury a fotbal.  Jako muzikant se specializuje na zvláštní typy bubnů. 

Benjamin Mwanza  (26)- bohoslovec

Dětství se mu dostalo katolické výchovy již v rodině, kde vyrůstal uprostřed svých šesti sourozenců. V mládí ucítil silný hlas, který ho směřoval k povolání diecézního kněze, aby mohl sloužit a hlásat radostnou zvěst Evangelia především chudým, lidem na okraji společnosti a všem, kteří dosud neměli přístup ke svátostem. Rád poslouchá gospelovou muziku, hraje fotbal a badminton. Z hudebních nástrojů se naučil hrát na bubny a perkuse.

Benson Phiri (28) - bohoslovec

Jako druhorozený se narodil do rodiny s devíti dětmi. Dostalo se mu základního vzdělání a mohl absolvovat i střední technickou školu v Chizongwe, kterou úspěšně dokončil v roce 2005. Od roku 2009 je bohoslovec. Jeho cesta do semináře nebyla jednoduchá, jeho rodiče chtěli, aby se stal učitelem. Přesto se mu podařilo si své povolání, které ucítil již jako ministrant, obhájit.  Cítí se být poslaný k službě místním vdovám, starým a nemocným, ale i mládeži. I on hraje na bubny a perkuse.

Přestože katolická církev v Zambii i ostatních státech Afriky zažívá období růstu a rozkvětu, stále patří mezi hlavní misijní oblasti světa. Není zde nouze o nová duchovní povolání a počet křesťanů stoupá, avšak chybí zde potřebná infrastruktura a materiální zázemí, které by umožnilo lepší fungování seminářů, farností a zdravotnických zařízení. České a moravské farnosti dlouhodobě podporují prostřednictvím organizace Papežská misijní bohoslovecký seminář sv. Dominika v Lusace, hlavním městě Zambie, kde se na kněžství připravuje 131 seminaristů.

Závěrem přidáváme malou zvukovou pozvánku na Velehrad:

(Zdroj: Papežská misijní díla, překlad a redakce: Václav Ettler)

Autor článku: Václav Ettler
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou