Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Český rozhlas: Církve chtějí kooperovat se státem

Datum publikace7. 7. 2014, 19.04
TiskTisk

Církve a náboženské společnosti chtějí spolupracovat se státem v rámci tzv. kooperativního modelu; v rozhovoru pro Český rozhlas to znovu potvrzují generální sekretář ČBK Tomáš Holub i synodní senior Českobratrské církve evangelické Joel Ruml. Zajímají vás podrobnosti? Naleznete je v následujícím článku.

Praha: Redaktor Křesťanského týdeníku Českého rozhlasu Karel Vepřek v sobotním (5. 7.) vydání pořadu hledá odpovědi na otázky, které se nyní opět objevují v našem mediálně-politickém prostoru: Má skončit spolupráce církví a státu ve věznicích, v nemocnicích v armádě? Mají faráři přestat oddávat? A chtějí vůbec církve takovou odluku?

Zástupci církví říkají: ne. Proč?

Slovo odluka je slovo, které církve zásadně odmítají. Nám nejde o odluku, nám jde o samostatnost, kterou mají všichni ostatní, a o spolupráci v takzvaném kooperativním modelu,“  vysvětluje Tomáš Holub.

Já si nedovedu jinou podobu představit. To, co se teď tím zákonem řešilo a vyřešilo, je, že církve dostanou finanční samostatnost. Mají si najít cestu, jak budou samy sebe financovat a to je jenom menší část souvislosti vztahu církve a společnosti,“ zdůraznil také Joel Ruml.

Jak ještě doplňují oba respondenti, je totiž potřeba uvědomit si to, že potřebnost kooperativního modelu (spolupráce církví, náboženských společností a státu)vlastně vychází z poptávky státu po církevní službě všem a zájmu uživatelů o ni. Nikoli naopak.

Celý rozhovor s dalšími vysvětlujícími informacemi si můžete přečíst zde, nebo je dostupný i v rozhlasovém audio archivu na stejném webu.

(ilustrační foto; zdroj citací: Český rozhlas)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou