Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vyjádření vatikánského mluvčího k rozhovoru s papežem Františkem

Datum publikace14. 7. 2014, 13.52
TiskTisk

(aktualizováno) Rozhovor s papežem Františkem publikovaný v deníku La Repubblica byl přepisován na základě vzpomínek novináře, nikoliv s pomocí nahrávky, uvedl Federico Lombardi. Jednotlivé výroky tedy nelze připisovat papeži.

Vatikánský tiskový mluvčí P. Federico Lombardi vydal prohlášení k tzv. rozhovoru s papežem Františkem, který publikoval italský deník La Repubblica a který se týkal zejména témat pedofilie a boje církve s mafií.

Lombardi především poukázal na skutečnost, že šéfredaktor deníku Eugenio Scalfari k rozhovoru nepořídil záznam a jeho obsah publikoval na základě svých vzpomínek. Jednotlivé výroky tedy nemusel papež František skutečně vyslovit.

„To, co Scalfari vkládá papeži do úst a v textu vkládá do uvozovek, je psáno na základě jeho zkušené novinářské paměti, nikoliv však věrného přepisu záznamu, tím méně kontroly ze strany toho, komu se výroky připisují. Není tedy možné a nemělo by se mluvit o rozhovoru v běžném slova smyslu,“ uvedl Lombardi.

Přestože článek ve svém celku přináší smysl a ducha rozhovoru mezi papežem Františkem a Scalfarim, je podle Lombardiho „potřeba důrazně říci to, co bylo již uvedeno u příležitosti předchozího ´rozhovoru´ pro deník La Repubblica: Jednotlivé uvedené výroky tak, jak jsou napsány, nemohou být s jistotou připsány papeži Františkovi“.

Vatikánský tiskový mluvčí uvedl dva příklady, které papež nevyslovil: zmínku o pedofilech mezi kardinály a výrok, podle něhož papež „najde řešení“ pro otázku celibátu. „V článku publikovaném v La Repubblica jsou tyto dvě tvrzení jasně připsány papeži, avšak kupodivu jsou před nimi otevřené uvozovky, které pak nejsou uzavřeny. Jednoduše zde chybí závěrečné uvozovky. Jedná se o opomenutí nebo výslovné přiznání, že se manipuluje s naivními čtenáři?“ uzavřel své prohlášení Lombardi.


Některá média také chybně uvedla informaci, podle které jsou mezi kněžími 2 procenta pedofilů. Správně však papež v rozhovoru podle Eugena Scalfariho řekl, že dvě procenta těch, kdo páchají pedofilní činy, jsou kněží. O tématu hovořil papež v kontextu zneužívání dětí, k nimž dochází často v rodinách: „Tato situace je častá v rodinách, dělají ji rodiče, prarodiče, strýci, přátelé, rodina. Často si toho jsou ostatní členové rodiny vědomi, ale nezasáhnou, zapleteni do vlastních zájmů nebo do sítě zkaženosti. (…) Církev bojuje, aby byla tato neřest vymýcena. Avšak i my máme toto malomocenství v domě. (…) Moji spolupracovníci, kteří se mnou bojují, mě ujišťují věrohodnými údaji, které odhadují pedofilii v církvi na dvě procenta. Tento údaj by mě měl uklidnit, avšak vůbec mě neuklidňuje. Naopak, pokládám ho za velmi vážný. Dvě procenta pedofilů jsou kněží…“ měl podle Eugena Scalfariho říct papež.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou