Lupa
Obsah Obsah
Portál

Zambijští hosté skončili návštěvu v ČR

Datum publikace15. 7. 2014, 13.49
TiskTisk

Na přelomu června a července přijeli do České republiky na několikatýdenní návštěvu Národní ředitel Papežských misijních děl (PMD) v Zambii P. Bernard Makadani Zulu spolu s rektorem a šesti bohoslovci ze semináře sv. Dominika v Lusace.

Zájemci mohli zambijskou návštěvu potkat celkem při dvaadvaceti příležitostech, např. na hudebním festivalu Kefasfest, skautském táboře ve Smraďavce u Buchlovic nebo na Církevní základní škole v Kroměříži. S Jiřím Pavlicou a Hradišťanem zpívali bohoslovci během Dnů lidí dobré vůle na Velehradě, kde také doprovodili mši svatou.  

Během besed a koncertů seznámili veřejnost se životem zambijské církve. Poukázali přitom na skutečnost rozsáhlých farních území, kde nedostatek kněží způsobuje, že se kněz na nedělní bohoslužbu dostane do mnoha farností jen několikrát za rok. Za poslední dva až tři roky narostl podle hostů počet zájemců o kněžství na historicky nejvyšší počet, místní finanční zdroje však zdaleka nestačí pokrýt náklady s tímto spojené. Semináře jsou plné i navzdory skutečnosti, že kněží neberou žádný plat, nemají zdravotní pojištění ani jinak zajištěný příjem. Výplatu nedostávají ani profesoři či rektor v semináři. I proto je vítána pomoc z ČR, kterou zprostředkovávají Papežská misijní díla.

Hosté z Afriky se účastnili celkem 16 bohoslužeb, najeli zhruba 2.000 km. Řada podporovatelů papežských misií uspořádala tradiční akce nazývané Misijní koláč nebo Misijní jarmark.

Na náklady spojené s cestou a na přímou pomoc pro seminář sv. Dominika a místní bohoslovce se během návštěvy vybralo téměř 600.000 Kč.

Na webových stránkách Papežských misijních děl je možné shlédnout video se svědectvím rektora semináře sv. Dominika v Zambii P. Dennise Phiri s názvem 'Dennis - cesta kněze'

Podrobnější informace z jednotlivých dnů najdete ZDE.

Video z návštěvy bohoslovců je dostupné ZDE.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou