Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Ve sbírce pro rodiny zemřelých vojáků je již milion Kč

Datum publikace16. 7. 2014, 15.39
TiskTisk

Na sbírkový účet pro rodiny výsadkářů, který byl vyhlášen 10. července 2014, již drobní dárci přispěli částkou jednoho milionu korun. Veřejná sbírka vznikla z popudu jejich druhů ve zbrani a zajišťuje ji Charita Česká republika.

Čtyři čeští výsadkáři zahynuli při atentátu v úterý 8. července 2014 na misi v Afghánistánu, pátý byl těžce raněn a zemřel 14. července v Praze.

Finanční sbírka byla vyhlášena na základě podnětu vojáků ze 41. mechanizovaného praporu ze Žatce a 43. výsadkového praporu z Chrudimi (oba útvary jsou součástí 4. brigády rychlého nasazení).

„Ihned po tragické zprávě o úmrtí a zranění našich kolegů se výsadkáři rozhodli jako výraz solidarity a úcty k oběti svých přátel ve vojenské službě uspořádat sbírku pro rodiny těchto výsadkářů,“ uvedl vojenský kaplan 4. brigády rychlého nasazení Žatec kapitán Petr Fiala. „Sbírka je veřejná a je současně zamýšlena jako výraz ocenění práce výsadkářů a principů svobody a demokracie, které hájili.“ 

„Je pro nás velikou ctí, že si výsadkáři vybrali pro otevření sbírky naši organizaci,“ uvedl Lukáš Curylo, ředitel Charity ČR a dodal, že v rámci solidarity se organizace zřekla zákonné režie sbírky ve prospěch pozůstalých rodin.


Sbírkový účet:

Finanční dary je možné posílat na sbírkový účet Charity ČR číslo:44665522/0800 u České spořitelny, variabilní symbol 916 (pomoc rodinám v tíživých situacích).

Aktuální stav sbírkového konta (v úterý 15. 7. 2014) je 1029 059,61 Kč.

Sbírka potrvá do konce srpna. Její výtěžek bude rozdělen rovným dílem mezi rodiny obětí.

Aktuálně informace naleznete na stránkách www.charita.cz.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou