Lupa
Obsah Obsah
Portál

Povaha a poslání církve. V češtině vychází ekumenické dokumenty

Datum publikace22. 7. 2014, 14.31
TiskTisk

V češtině vychází dva dokumenty Výboru pro víru a řád Světové rady církví: Povaha a poslání církve a Církev: Na cestě ke společné vizi. Texty, na kterých se podílela také řada katolických teologů, představují společné prvky i rozdíly křesťanských církví týkající se eklesiologie a mohou být významnou pomocí na cestě k jednotě křesťanů.

První ze dvojice dokumentů – Povaha a poslání církve – byl publikován v roce 2005. Usiluje o vyjádření toho, co mají křesťanské církve společné v chápání církve. Současně poctivě poukazuje na vzájemné rozdíly.

„Máme naději a jsme optimističtí v tom, že (…) se tento eklesiologický projekt se stane vynikajícím ekumenickým nástrojem“ k naplnění Ježíšovy modlitby za jednotu jeho následovníků, prohlásil při představení rozpracovaného textu v roce 2004 prof. Grennadios, metropolita ze Sassimy v konstantinopolského patriarchátu. Současně zdůraznil i skutečnost, jak je dosud vzdálený cíl ekumenických snah.

Podle překladatelky a autorky předmluvy Světly Hanke Jarošové je nyní třeba, aby jednotlivé církve dokument přijaly za svůj. 'Aby mohl působit, je třeba, aby si ho církve přivlastnily, včlenily ho do svého života na všech úrovních, byly jím proměněny. Jeho studiem mohou křesťané všech vyznání poznat, kolik ze svého sebepojetí s křesťany jiných vyznání sdílejí. Zároveň však dokument Povaha a poslání církve přispívá k vědomí toho, jak hluboce jsou církve skutečně rozděleny. Pěstování tohoto vědomí je nesmírně důležité, neboť bez něj není možná skutečná, vroucí touha po jednotě,“ píše překladatelka v přemluvě.

Druhý text – Církev: Na cestě ke společné vizi – byl vypracován v roce 2012 a obsahuje především společné prvky křesťanů v jejich chápání církve.

Vydání chce přispět k tomu, aby i v české církvi probíhal proces studia, modlitby a rozlišování, v němž se schopnost křesťanských společenství rozpoznat a přijmout v sobě navzájem jedinou Kristovu církev připravuje, a provázet české křesťany na cestě živého setkávání, společné duchovní zkušenosti, teologického dialogu a vzájemného opravování,“ uvádí k českému vydání Jarošová.

Světová rada církví (WCC) je ekumenická organizace, která v současnosti sdružuje 349 církví ze 150 zemí. Jejím prvním cílem je podle M. Kinnamona „volat církve k cíli viditelné jednoty v jedné víře a v jednom eucharistickém společenství vyjádřeném v bohoslužbě a v společném životě v Kristu, a postupovat k této jednotě, aby svět uvěřil“. Výbor pro víru a řád pak slouží tomuto cíli jako teologické fórum, v němž mohou být jednotlivé ekumenické otázky hlouběji zkoumány. Římskokatolická církev je pozorovatelem WCC a řádným členem Výboru pro víru a řád.

(Na stránkách ČBK publikováno se svolením vydavatele - WCC Publications)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou