Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Rada bezpečnosti OSN odsoudila násilí vůči křesťanům v Iráku

Datum publikace23. 7. 2014, 13.33
TiskTisk

Křesťané v Iráku čelí pronásledování. Podle Rady bezpečnosti OSN se může jednat o zločiny proti lidskosti. Papež František vyzval věřící k modlitbě, násilí páchané na křesťanech důrazně odsoudila také Organizace islámské spolupráce.

Mosul/Řím: Rada bezpečnosti OSN odsoudila pronásledování křesťanů a jiných menšin v severním Iráku. K tomu dochází po převzetí kontroly nad územím Islámským státem (IS, dříve ISIL), jeho součástí je také ultimátum, které extremisté minulý týden adresovali následovníkům Krista.

„Členové Rady Bezpečnosti (RB) jsou hluboce znepokojeni nad zprávami o hrozbách vůči náboženským a etnickým menšinám v Mosulu a jiných částech Iráku ovládaných Islámským státem v Iráku a Levantě (ISIL), včetně nedávného ultimáta vzneseného vůči křesťanům, kteří mohli buď opustit město, zůstat a platit daň, konvertovat k islámu, nebo čelit blížící se popravě. Členové Rady bezpečnosti jsou také znepokojeni zprávami, podle kterých všechny náboženské a etnické menšin v Mosulu a dalších částech Iráku ovládaných ISILem, stejně jako všichni, kdo se staví proti extremistické ideologii ISILu, čelí únosům, jsou zabíjeni nebo je jim ničen majetek, a že domy některých obyvatel Mosulu byly označovány,“ píše Rada ve svém tiskovém prohlášení.

Podle orgánu OSN je terorismus jednou z nejvážnějších hrozeb pro mezinárodní mír a bezpečnost. „Jakýkoliv teroristický skutek je zločinný a neospravedlnitelný, bez ohledu na motivaci, kdekoliv a kdykoliv. (…) Členové RB dále připomínají, že rozšířené nebo systematické útoky proti civilistům kvůli jejich etnické příslušnosti, náboženského přesvědčení nebo víře mohou představovat zločin proti lidskosti, za něž musí jejich autoři nést zodpovědnost. Veškeré ozbrojené skupiny, včetně ISILu a přidružených ozbrojených skupin, musí být vázány mezinárodním humanitárním právem a chránit civilisty v oblastech, které ovládají,“ uvádí Rada Bezpečnosti.

Kvůli ultimátu křesťané odešli z Mosulu

Situace v Mosulu eskalovala po pátečním ultimátu adresovaném křesťanům žijícím v Mosulu. Ti byli vyzváni, aby konvertovali k islámu, platili daň za ochranu, nebo čelili hrozbě smrti. „Nabízíme jim tři možnosti: Islám, pravidla dhimmi – spojená s placením, (…) a pokud odmítnou, nebudou mít nic než meč,“ zněla podle deníku The Telegraph ve městě slova vůdce Islámského státu Abú Bakr al-Baghdádího. Kdo by nechtěl žít podle zmíněných pravidel, mohl do soboty „opustit hranice islámského kalifátu“.

Domy křesťanů byly již dříve označovány písmenem N (v arabštině křesťan), v minulém týdnu byla také vypálena budova arcibiskupství, kde shořely mj. staré rukopisy.

Během soboty pak místní obyvatelé podle deníku The Telegraph viděli stovky křesťanů, jak pěšky odchází z Mosulu, mezi nimi byli i staří a tělesně postižení lidé. Biskup sousedního města Tel Keif Yosip Benjamin uvedl, že mnohé uprchlíky ubytoval ve svém kostele. „Nabízíme jim ubytování, jídlo a pití. Nemají nic a nemohou cestovat bez peněz,“ řekl biskup s tím, že také křesťané z Tel Keifu mají strach, že je postihne stejný osud jako věřící v Mosulu: „Čelíme hrozbám každý den. Nyní již nemáme nic kromě víry. Je to jakoby se život zastavil, a my jsme tak unavení“.

Podle biskupa Mosulu Amela Nony je třeba nejdříve oznámit světu to, co se v oblasti děje, a následně se ihned věnovat pomoci uprchlíkům. „Jedná se o novou genocidu, a musíme to říci hodně nahlas,“ uvedl.

OIC: Netolerovatelný zločin, nemá nic společného s islámem

Organizace islámské spolupráce (OIC) mezitím násilí páchané příslušníky IS přísně odsoudila. „Násilné přesunutí křesťanů z Mosulu je netolerovatelný zločin,“ uvedla v prohlášení největší islámská mezinárodní organizace, jež sdružuje 57 zemí. Praktiky IS podle ní „nemají nic společného s islámem a s jeho principy, které vyzývají ke spravedlnosti, vlídnosti, poctivosti, svobody víry a soužití“.

Podle generálního sekretáře organizace Iyada Madaniho je OIC připraveno poskytnout potřebnou humanitární pomoc uprchlíkům, dokud se nebudou moci vrátit do svých domovů.

Papež František: Vyzývám k modlitbě za pronásledovaná společenství

K modlitbám za pronásledované křesťany v Iráku vyzval také papež František. Během nedělní modlitby Anděl Páně připomněl, že následovníci Krista žijí v Mosulu od samého počátku křesťanství a přispívají zde k dobru společnosti.

„Naši bratři a sestry jsou pronásledováni, posíláni pryč, musejí opustit své domy bez možnosti si cokoliv vzít! Ujišťuji tyto rodiny a tyto lidi o své blízkosti a neustálé modlitbě. Drazí bratři a sestry, kteří jste tolik pronásledováni, vím, kolik trpíte, vím, že jste byli zbaveni všeho. Jsem s vámi ve víře v toho, který zvítězil nad smrtí,“ prohlásil pontifik na Svatopetrském náměstí.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou