Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Osvobozená súdánská křesťanka se setkala s papežem Františkem

Datum publikace24. 7. 2014, 16.28
TiskTisk

Dnes po poledni (24. července 2014) se papež František setkal v Domě svaté Marty s Meriam Ibrahim Ishagovou, súdánskou křesťankou, která byla v minulých měsících odsouzená k trestu smrti.

Řím: Meriam doprovázel její manžel Daniel Wani i obě děti, jedenapůlroční Martin a Maya, která se narodila ve vězení. Společně s rodinou přijel do Vatikánu také náměstek italského ministra zahraničí Lapo Pistelli, který v Súdánu vyřizoval náležitosti potřebné k cestě do Itálie. Zde se bude rodina připravovat na odlet do Spojených států amerických.

Setkání trvalo téměř půl hodiny. Papež poděkoval Meriam a její rodině za odvážné svědectví stálosti ve víře. Ishagová také poděkovala papeži za podporu a posilu, které se jí dostalo od něj a od mnoha věřících i lidí dobré vůle.

Meriam se narodila muslimskému otci, který však s rodinou nežil. Matka ji vychovala jako křesťanku. Za křesťana se i provdala. Zatčena byla v srpnu 2013, v polovině letošního května byla odsouzena k trestu smrti za odpadlictví od muslimské víry.

Po propuštění z vězení a zrušení trestu smrti byla Ishagová při pokusu vycestovat ze země znovu zadržena a obviněna z falšování úředních dokumentů. Prokazovala se totiž provizorním jihosúdánským pasem, tedy dokladem země, jejímž občanem je její křesťanský manžel. Její manželství a tedy cizí státní příslušnost ale súdánské úřady neuznávají. 

Západní státy, ochránci lidských práv i církev případ Meriam Ishagové ostře kritizovali a některé země nabídly ženě přímou pomoc. Za osvobození Ishagové se zasazoval také prof. Tomáš Halík.  

(zdroj: Vatikánské tiskové středisko, ČTK, ilustrační foto: Catholic News Agency)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou