Lupa
Obsah Obsah
Portál

O čem píše KT č. 31/2014

Datum publikace30. 7. 2014, 13.11
TiskTisk

Vstaň, rozsviť se! bude heslem papežovy návštěvy Jižní Koreje za dva týdny. Již dnes ale v jihokorejské metropoli Soulu září v noci tolik křesťanských symbolů, že vypadá jako křesťanské město… Téma nového vydání Katolického týdeníku.

Papež František se při své návštěvě Koreje hodlá zaměřit hlavně na následující tři témata: mučedníci, mládež a mír.

Domácí zpravodajství se mezi jiným zabývá otázkou, jak dál s financováním církevních škol. Poprask vzbudil nedávno avizovaný záměr ministra školství zrušit církevním a soukromým školám dotace na úhradu provozních nákladů. Minulý týden se s ním proto zástupci církevních škol sešli.

Den před stým výročím začátku první světové války využil římský biskup k rozhodné výzvě k míru. Učinil tak s ohledem na krveprolití v Gaze, Sýrii a na Ukrajině – informuje zahraniční rubrika.

Kulturní strana představuje knižní rozhovor s letohradským farářem P. Václavem Vackem Měl jsem štěstí na lidi, jenž dává nahlédnout do knězova života i myšlení.

Tematická dvoustrana je nazvána Varšavské povstání. Před sedmdesáti lety měla být polská metropole srovnána se zemí. Dramatické události přibližujeme také očima přímé účastnice.

Perspektivy nabízejí ohlédnutí za jedním z nejvýznamnějších teologů 20. století a průkopníků ekumenismu Josefem Luklem Hromádkou či rozhovor s politologem Romanem Jochem o současných vztazích mezi Východem a Západem. Máme se bát Ruska?

Noviny uzavírá rozhovor s ministrem kultury Danielem Hermanem. „V životě jsem si prošel lecčím,“ říká.

Více v aktuálním vydání KT ve vaší schránce nebo na www.katyd.cz.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou