Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Generálního shromáždění hnutí Fokoláre se zúčastní i dva Češi

Datum publikace4. 8. 2014, 13.40
TiskTisk

Ve dnech 1. – 28. září 2014 se bude v Centru Mariapoli v Castelgandolfu nedaleko Říma konat Generální shromáždění Hnutí fokoláre, druhé po úmrtí jeho zakladatelky Chiary Lubichové. Akce se zúčastní i dva zástupci z České republiky.

Generální shromáždění je nejdůležitější řídící orgán Hnutí fokoláre a schází se pravidelně každých šest let. K jeho úkolům patří volba prezidentky, spoluprezidenta a generálních poradců s šestiletým mandátem, schválení požadavků a návrhů členů Hnutí fokoláre z různých částí světa a vymezení hlavních linií pro příští období.

V prvním pololetí letošního roku se po celém světě pořádaly v jednotlivých komunitách různé iniciativy, které umožnily reflexi, analýzu a bilancování života spolu s nastíněním výzev a dalších perspektiv. Cílem bylo shromáždit témata a návrhy, na něž by se soustředila práce Generálního shromáždění.

Výsledkem tohoto procesu spoluúčasti bylo více než 3.000 námětů (o rozsahu maximálně 100 slov). Ty pak byly zpracovány a zaslány každému účastníkovi Generálního shromáždění.

Mladí lidé z Hnutí fokoláre také schválili na svém mezinárodním setkání závěrečný dokument, který odevzdali prezidentce Marii Voce. Generální shromáždění se má podle jejich slov „vyjádřit k základním otázkám života hnutí“.

Generálního shromáždění se bude účastnit 494 zástupců. Na soukromé audienci je přijme papež František 26. září 2014.

Pozvání přijalo i 15 členů nekatolických církví a jiných náboženství i hosté bez náboženského vyznání, kteří se zúčastní pracovních setkání Generálního shromáždění a předloží vlastní hlediska, jež jsou pro hnutí důležitá.

Českou republiku budou zastupovat Jaroslava Malíková a ing. Vít Valtr.

Jaroslava Malíková (1961) pochází z jižních Čech. Původním povoláním je učitelka v mateřské škole. Hnutí fokoláre poznala v roce 1980 v tehdejším Československu. Od roku 1992 žije ve fokoláre, z toho dva roky na Slovensku (Bratislava) a 15 let v Rusku (Moskva a Krasnojarsk). Od roku 2012 je delegátkou ženské části Hnutí fokoláre v ČR.

ing. Vít Valtr (1966) pochází z východních Čech. Původním povoláním je strojní inženýr. Hnutí fokoláre poznal v roce 1980 v tehdejším Československu. Od roku 1992 žije ve fokoláre - Bratislava, Brno, Praha. Od roku 2002 je delegátem mužské části Hnutí fokoláre v ČR.

(ilustrační foto: CNA, Stephan Driscoll)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou