Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Charita pomáhá na východě Ukrajiny

Datum publikace8. 8. 2014, 17.53
TiskTisk

Charita Česká republika se připojuje k aktivitám Charity Ukrajina, která začíná od srpna 2014 poskytovat jídlo, vodu, psychosociální pomoc a poradenství pro lidi postižené ozbrojeným konfliktem na východě Ukrajiny.

Podle zprávy OSN za uplynulé dva měsíce stoupl počet lidí, kteří utekli před válkou na východě Ukrajiny do ostatních částí země, z 2.600 na 102.600. Důvodem prudkého zvýšení jsou těžké boje ukrajinských armádních jednotek s proruskými separatisty. Bojovou zónu denně opouští více než tisíc osob.

Charita Ukrajina proto zahájila přípravu podpory lidí zasažených ozbrojeným konfliktem na východě Ukrajiny. Zajistí pro ně dodávky potravin, vodu a oblečení, hygienické potřeby a potřeby na vaření. Poskytne rovněž sociální, právní a administrativní podporu osobám, které musely opustit své domovy. Navíc plánuje vytvořit stálé základny pro svoji činnost na východě země, konkrétně v Charkově, kde Charita Ukrajina sídlí.

Charita Česká republika podpoří partnerskou Charitu z prostředků veřejné sbírky, kam mohou lidé posílat finanční dary. Číslo účtu: 55660022/0800 u České spořitelny, variabilní symbol 104. Dochází tak ke změně účelu sbírky Charita pro Ukrajinu, kterou Charita ČR vyhlásila letos v únoru zejména na podporu obětí nepokojů v hlavním městě a jejich rodin.

„Humanitární situace na východě Ukrajiny se stále zhoršuje. Ukrajinská vláda doposud nevyhlásila stav nouze ani oficiálně nepožádala o pomoc, ale OSN a neziskové organizace působící v oblasti začínají stav nazývat humanitární krizí. Charita ČR novým připomenutím své sbírky reaguje na žádost o pomoc od kolegů z ukrajinské Charity,“ komentuje plánované aktivity Vladislav Vik, koordinátor pomoci na Ukrajině Charity ČR.

Podle serveru rt.com si konflikt na Ukrajině vyžádal 1.129 civilních obětí, 3.500 lidí bylo zraněno. Dalších 170.000 osob z oblasti bojů opustilo své domovy a odešlo do jiné části země.

(Charita ČR)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou